Oamenii de ştiinţă de la Institutul de Biochimie şi Biologie Moleculară din Dusseldorf, Germania, au efectuat un studiu pentru a aprecia relaţia dintre consumul de fructe şi legume şi funcţionarea cognitivă.

În proces au participat persoane sănătoase cu vârsta între 45-102 ani. Funcţiile cognitive au fost mai dezvoltate la subiecţii care au consumat mai multe fructe şi legume.

Cercetătorii din Germania au descoperit că oamenii care consumă aproximativ 400 de grame de fructe şi legume pe zi, au un nivel mai ridicat de antioxidanţi, dar şi o mai bună funcţionare cognitivă, în comparaţie cu persoanele sănătoase, dar în dieta cărora cantitatea de fructe şi legume nu depăşea 100 de grame.

Prin urmare, pentru a reduce riscul de a dezvolta demenţă, meniul trebuie modificat în aşa mod, ca el să includă mai multe legume şi fructe.

"În acest studiu am arătat că există multe legături între consumul de fructe şi legume, protecţia antioxidantă şi funcţiile cognitive indiferent de vârstă." - a declarat Dr. Cristina Polidori. Oamenii de ştiinţă recomandă consumarea multor produse vegetale la orice vârstă, precum cu cât mai devreme, cu atât mai bine.

Oamenii de ştiinţă planifică realizarea unor studii suplimentare care vor implica pacienţi cu boala Alzheimer, cât şi a celor cu afectarea funcţiilor cognitive, fără prezenţa demenţei. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment