„Nimic nu va aduce beneficii mai mari pentru sănătatea umană şi nu va creşte şansele de supravieţuire pe Pămînt ca evoluţia către o dietă vegetariană” (Albert Einstein).

Dieta vegetariană este mult mai sănătoasă decît multe dintre dietele cu care ne-am obişnuit cel mai mulţi dintre noi. Cercetările din ultimele două decenii au arătat beneficiile ei în prevenirea anumitor boli, precum: bolile cardiovasculare, cancer, obezitate şi diabet.

În plus, vegetarienii prezintă un risc foarte mic de a face pietre la vezica biliară, de a se constipa, de a se îmbolnăvi de osteoporoză, pietre la rinichi, apendicită, carii dentare. De asemenea, incidenţa astmului este mult mai scăzută printre vegetarieni.

Iată şi alte motive pentru care opţiunea pentru un astfel de regim alimentar devine tot mai tentantă:
  • Conţinutul scăzut de grăsimi, cu toate avantajele ce decurg de aici, de la supleţe pînă la absenţa bolilor coronariene.
  • Consumul crescut de fructe şi legume, întrucît conţin „substanţe protectoare” care pot ajuta la prevenirea anumitor forme de cancer, a osteoporozei. Studiile au arătat că aportul de proteină animaţă amplifică eliminarea calciului din organism. Majoritatea fructelor şi legumelor sînt surse minunate de potasiu, magneziu, deci extrem de favorabile pentru sistemul nostru osos.
  • Dieta naturistă conţine substanţe şi nutrienţi despre care s-a demonstrat că sînt agenţi puternici anti-cancerigeni. Aceasta explică incidenţa scăzută a cancerului printre vegetarieni. Mai mult de o sută de studii cu privire la obiceiurile alimentare din întreaga lume au demonstrat că aportul crescut de fructe şi legume poate ajuta la diminuarea riscului de cancer.
  • Carnea este foarte acidă, la fel ca şi laptele: Legumele crude sînt alcaline, ceea ce contribuie la echilibrarea pH-ului în organism.
  • Fibrele care se găsesc doar în plante au un rol important în menţinerea sănătăţii colonulul. Ele mai ajută şi la diminuarea nivelului de estrogen, ceea ce diminuează riscul de cancer la sîn.
  • Substanţele antioxidante joacă un rol important în reducerea riscului de boli cronice degenerative, cum sînt cancerul şi bolile de inimă: De exemplu, vitamina C poate contribui la protecţia împotriva cancerului de esofag, stomac şi colon, neutralizînd substanţele cancerigene. Beta-carotenul previne cancerul de plămîni.
  • S-a descoperit că unele substanţe ce se găsesc în alimentele vegetale, cum sînt fibrele, proteina vegetală, vitamina C şi E, tiamina, calciul şi potasiul, au efecte protectoare împotriva sclerozei multiple.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment