Revenirea la cele 2000 de calorii/ zi nu face decat sa „definitiveze“ rotunjimile nedorite. La10 calorii consumate in mod normal pentru activitatea inconstienta a creierului sau pentru activitatea normala a inimii si a tubului digestiv ar trebui sa consumi vreo 5 calorii pentru activitatea constienta: mers, vorbit, imbracare. Din pacate nu este asa, abia ajungi sa consumi 3 calorii.
Alimentele concentrate si indelung preparate, cu grasimi, sare si multi aditivi, coloranti sau arome. Sunt satioase, dar nu si hranitoare. Nu satisfac nevoile nutritive ale organismului care va porni in cautarea surselor suplimentare.
Alcoolul si dulciurile pe care le poti aprecia in acelasi mod: sunt incarcate cu calorii fara valoare, dau dependenta.
Sedentarismul de care vrei, nu vrei esti vinovata mai ales daca activitatea ta zilnica presupune statul la birou.
Incercarea de a slabi rapid, intr-o luna de zile astfel consumand cu doar 100 de calorii pe zi mai mult decat „cheltuielile“ zilnice ale organismului = 10 grame pe zi adaugate greutatii stiute = 300 de grame pe luna, 3,6 kg pe an si 36 kg in 10 ani.
Ce nu stiai despre apa:
- E mai bine sa bei apa cat mai rece pentru ca este absorbita mai rapid si arde mai multe calorii.
- Daca nu ii dai organismului suficienta apa, acesta se vede obligat sa faca depozite. Asa ajungi sa te plangi ca "retii apa“.
- Taie pofta de mancare.
- Este nemiloasa cu depozitele de grasime din organism.
Aliati si tactica de lupta
1 Apa este aliatul principal cand consumi 1,5 - 2 l pe zi. De ce? Pentru ca la o calorie ingerata ai nevoie de minim 1 ml de apa.Si sa stii ca nu ingrasa! Asa ca nu ai de ce sa o incluzi in calculul caloric al ratiei alimentare zilnice. Nu poti sa bei asa multa apa? O poti aduce in organism si sub forma de pepene verde sau castravete, care au peste 95% apa si vitamine cat cuprinde: A, C si grupul B, saruri de calciu si fier, potasiu, fosfor si sodiu.
Nu uita nici de cura externa, pentru ca de multe ori dietele se lasa cu deshidratare, cele cateva kilograme in minus transformandu-se in ani in plus pentru piele.
Apeleaza la ajutorul saunei (improvizata sau adevarata), cremelor hidratante, si la pulverizarile cu apa de ploaie sau apa minerala. Daca temperatura ambianta o permite, cand iesi din dus, nu te sterge cu prosopul, lasa pielea sa se zvante si sa absoarba astfel mai multa apa.
Si daca tot veni vorba, hidrateaza si aerul din dormitor punand vase cu apa pe calorifer sau la colturi, eventual cu 2-3 picaturi de rozmarin sau lavanda.
2 Micul dejun iti este prieten. Da, da! Stiu ca de obicei, esti tentata sa il sari. Dar n-ar fi rau sa renunti la acest obicei pentru ca in felul acesta nu vei mai cauta cu disperare „ceva bun“ toata dimineata, iar pranzul nu va fi atat de bogat.
Poti sa aplici reteta originala a dr. Bircher-Benner, creatorul musli-ului, ca sursa de hrana sanatoasa: cerealele integrale cu fructe proaspete (nu uscate pentru ca au mai multe calorii).
Sau poti sa mananci fructe proaspete. Pune-le intr-un vas la vedere ca sa nu uiti sa strecori un mar sau o banana in geanta, la plecare.
De doua ori pe saptamana incearca un mic dejun mineralizant si vitaminizant care contine intre 200 si 250 de calorii: un iaurt frecat cu o lingura de miere adaugata treptat. In celelalte dimineti poti merge pe varianta iaurtului cu bucatele de fruct proaspat: banana, piersica, mar, pepene galben, para.
Ceva mai substantial (400 calorii) este micul dejun alcatuit din: 1 ou fiert tare, 2 felii de paine integrala, putin suc de lamaie pentru condimentarea oului si o para sau un ou.
3 Inlocuirea sarii si zaharului din alimentatie constituie urmatorul pas. Cu ce? Cu sucul de lamaie, otetul de mere, plante aromate uscate, ulei de masline, germeni de porumb sau floarea soarelui, boia dulce si miere.
4 Legumele proaspete in cutia speciala a frigiderului si mobilizarea tuturor prietenilor, colegilor, vecinilor in cautarea retetelor gustoase si inedite de salate si garnituri.
5 Carnea alba (de pui sau peste) fiarta sau fripta. De exemplu, heringul, pe nedrept desconsiderat, este foarte bogat in vitamina D, B-uri, potasiu, magneziu, fier si foarte multe grasimi esentiale... care nu ingrasa. Cu aceleasi calitati se lauda si pastravul, somonul, tonul, hamsia si sardina.
6 Ouale. In mod normal, trebuie sa consumi trei pe saptamana, fierte foarte, foarte bine. Ouale de curca sunt starurile dietei de slabire pentru ca au un continut caloric foarte redus.
7 Activitatea fizica. La 1640 de calorii pe zi, care sunt consumate pentru a sustine rata metabolica bazala: 8 ore de somn si digestie alimentara poti adauga:
Trezirea - 13 calorii punand la socoteala 5 calorii pentru spalat, 5 calorii pentru imbracat si alte 3 pentru mic dejun.
Deplasare la cursuri, serviciu, etc.
- cu masina - 27 calorii, mers pe jos, dar lent - 30 calorii, mers pe jos vioi - 79 calorii, pe bicicleta - 140 calorii.
Timpul petrecut la birou/ la Scoala - stationat la birou - 120 calorii, mers pe coridoare - 40 calorii, urcat pe scari - 30 calorii
Pranz - mancatul propriu zis - 6 calorii, savuratul si discutia la „o cafea“ - 10 calorii, deplasarea inapoi la „sediu“ - 40 calorii
Si asa mai departe... pana la popasul nocturn in pat. Daca te gandesti numai la „faze fierbinti“, si tot consumi 1,2 calorii pe minut, dar mai bine treci in actiune ca sa „arzi“ 2,5 pana la 5 calorii pe minut, ajungand dupa o ora la remarcabila cantitate de 150 - 300 de calorii facute scrum.
8 Gimnastica de intretinere. Este obligatorie pentru ca de cele mai multe ori, efectele curei de slabire se reflecta inestetic la nivelul pielii, sanilor si a tonusului muscular.
9 Saritul cu coarda. Este un foarte eficient exercitiu de slabire, mai ales daca il executi imbracata in trening mai gros, astfel incat sa transpiri abundent. Incepe cu 20 - 30 de sarituri si mareste numarul progresiv. Mai adauga si niste sarituri inapoi si dubleaza numarul cu care ai inceput. Inima este cea mai solicitata, dar conditia ta fizica va profita din plin.
10 Masajul si automasajul. Daca ai posibilitatea apeleaza la serviciile unui maseur profesionist, de 3 ori pe saptamana, apoi de 2 ori, pentru un masaj general, cu accent pe zonele inestetice. E adevarat ca vei dezvolta destul de repede un sindrom de dependenta, dar nu iti face griji, este mai mult decat permis.
Daca n-ai parte de un profesionist, automasajul intra in actiune. Se poate executa la dus, sau in timp ce te „cremuiesti“ dupa baie. Framanta si ciupeste fara mila zonele mai reliefate decat ti-ai dori. 10 minute si gata!
11 Presopunctura. Pentru evitarea depresiei provocate de cantar: apasa cu degetul mare pe pliul interior al cotului, in 5 reprize de cate 5 secunde.
De ce mananci cand nu ti-e foame?
sau
5 motive pentru care ar trebui sa te mustre constiinta
- Pentru ca esti plictisita si n-ai altceva mai bun de facut. Pune lacat la usa de la bucatarie, sau pune un afis mare cu programul meselor (care sunt numai trei la numar).
- Pentru ca esti pofticioasa, si ai in frigider ceva ce miroase grozav si are un gust si mai grozav.
- Pentru ca nu te vede nimeni. Sa nu crezi ca daca nu ai martori nu te ingrasi.
- Pentru ca esti deprimata. Dar daca ti-ai transforma furia si depresia in energie de consumat la o tura de jogging, sau la un set de flotari?
- Din spirit de contradictie. Sa fim mai expliciti: prietenul tau iti spune ca nu ar trebui sa mananci dupa ora 7 seara, si atunci ii arati tu lui: un castron de inghetata topesti dintr-un foc.