Mierea este un aliment ale cărui proprietăţi benefice sunt cunoscute încă din antichitate. Este prima substanţă dulce folosită de om. Strămoşii noştri o utilizau atât pentru consumul alimentar, cât şi în ritualuri sau în prepararea unor băuturi.
Mierea conţine o gamă largă de vitamine necesare sănătăţii şi multe minerale. Având calităţi nutritive excelente, mierea are utilizări gastronomice, medicale şi terapeutice.
Fiind un aliment energetic prin excelenţă, mierea folosită la micul dejun reprezintă o sursă de energie care ajută organismul să înceapa cu bine activităţile zilnice.
Are acţiuni terapeutice eficiente atât asupra afecţiunilor digestive, cât şi în afecţiunile hepato-biliare, cardio-vasculare, respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos, ale aparatului urinar, în bolile de nutriţie şi cele infecţioase, în afecţiunile sanguine şi în cele cutanate.
Mierea are însă şi contraindicaţii pentru pacienţii care suferă de obezitate, diabet zaharat, tulburări glicoregulatorii, insuficienţă pancreatică exocrină şi pentru pacienţii gastrectomizaţi, cât şi în anumite tulburări alergice.
Este recomandat ca mierea să nu se fierbă pe foc pentru a fi dezaharisită, deoarece se pierd substanţele nutritive din ea şi rămâne un simplu indulcitor. Mierea zaharisită este cea mai indicată, deoarce conţine toate substanţele hrănitoare.