Una dintre marile bucurii ale verii sunt delicioasele fructe de padure.

Cu 125 gr de fragute se asigura o mare parte din necesarul zilnic de vitamina C. Datorita acestei vitamine, precum si celorlalti compusi, fragutele au capacitatea de a mari rezistenta organismului, de a ajuta la eliminarea toxinelor, de a stimula tranzitul intestinal si de a preveni alergiile. Sunt tonice si remineralizante, iar in stari de oboseala sau epuizare fizica fragutele iti furnizeaza energia necesara ca sa te pui rapid pe picioare. Fraguta este foarte putin calorica. Sucul de fragi este un bun stimulent hepatic, are efect antireumatismal si este indicat in litiaze urinare, intoxicatii si ateroscleroza.

Zmeura face parte dintre fructele cu continut scazut de zaharuri, fiind si saraca in calorii. Aportul de vitamine si minerale este extrem de diversificat, astfel ca zmeura contribuie eficient la acoperirea necesitatilor nutritive ale organismului. Fructele trebuie consumate la scurt timp dupa recoltare, caci cantitatea de vitamina C se diminueaza rapid.

Datorita fibrelor au o actiune marcanta asupra intestinelor (accelereaza tranzitul si combate constipatia). Sucul de zmeura este considerat drept una dintre cele mai gustoase bauturi racoritoare, fiind in acelasi timp un excelent remediu in starile febrile infectioase, iar extern ajuta la vindecarea stomatitei. Poate fi consumata fara probleme si de catre persoanele diabetice

Afina s-a dovedit a fi un excelent remediu impotriva diareei, care este o afectiune destul frecventa vara. Efectele sale se datoreaza, in principal, proprietatilor antiseptice si antibacteriene. Afinele sunt recomandate in enterite, cistite si colibaciloza. In plus, protejeaza vasele de sange, previn tulburarile circulatorii (varice, arterita), amelioreaza vederea nocturna si imbunatatesc activitatea ficatului si a veziculei biliare. Extern, afinele ajuta la vindecarea faringitelor, stomatitelor, aftelor si micozelor bucale. Sucul de afine este un pic acrisor, dar foarte placut. Este indicat mai ales in tratamentul infectiilor intestinale.

Coacaza este considerata a fi fructul longevitatii, datorita capacitatii ei de a intarzia imbatranirea prematura. O cura de cateva zile cu coacaze este excelenta pentru dezintoxicarea si tonifierea organismului. Sunt foarte bogate in vitamina C. Atat coacazele negre, cat si cele rosii sunt tonice, racoritoare, diuretice, stimuleaza activitatea intestinala si functia hepatica, combat febra si amelioreaza durerile reumatismale. Sucul de coacaze este aperitiv, diuretic si depurativ. Diluat cu apa, este o bautura excelenta in starile febrile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment