E uimitor cat de usor se depun kilogramele! Dupa cateva mese festive, dupa o perioada mai stresanta sau la sfarsitul concediului constati ca te-ai ingrasat. Nu mai pierde nici o zi! Cu cat ai mai putin de slabit, cu atat mai repede vei fi din nou in forma.

Nutritionistii spun ca 1 kg se poate pierde in doua saptamani, 2-3 kg, intr-o luna, iar pentru 5 kg, ai nevoie de doua luni. Ai rabdare! Cand e vorba de silueta, "repede" nu inseamna "cat ai bate din palme".

O dieta drastica nu face decat sa iti aduca si mai multe kilograme in plus. Pentru a face fata infometarii, metabolismul tau va deveni mai lent. O data dieta incheiata, vei incepe imediat sa mananci mai mult, in schimb metabolismul tau nu isi va reveni la fel de rapid. Poti lua deci foarte repede in greutate, pentru ca organismul tau nu va avea nevoie de acest adaos caloric.

Vrei sa slabesti 1kg?
TELUL TAU este sa elimini zilnic 500 de calorii, controlandu-ti cu strictete alimentatia in urmatoarele doua saptamani sau incepand un program regulat de exercitii fizice.

Strategia ta
Nu trebuie sa te uiti la mancare, ci sa uiti de ea!
• Noteaza-ti intr-un carnetel unde, cand si ce mananci zilnic. Pentru a-ti schimba proastele obiceiuri, trebuie ca mai intai sa fii constienta de ele. Persoanele supraponderale au tendinta de a uita aproape jumatate din ceea ce consuma.

• Nu te lasa ispitita! Daca tii mancarea la indemana sau te gandesti mereu la ea, esti pe cale sa pierzi pariul. Pastreaza alimentele in bufet sau in frigider si nu-ti mai cumpara biscuiti, dulciuri, alune sau cartofi prajiti.

• Ia masa doar in locurile care au aceasta destinatie (de pilda, serveste micul dejun in bucatarie). Cand esti la serviciu, nu manca la birou. Astfel eviti riscul ca masa de lucru sa iti aminteasca de mancare.

• Ti-e greu sa-ti schimbi obiceiurile alimentare? Atunci incearca sa fii mai activa. Ca sa pierzi kilogramul nedorit, mergi pe jos sau danseaza timp de 40-45 minute zilnic.

Vrei sa slabesti 2 sau 3 kg?
TELUL TAU este ca, timp de patru saptamani, sa mananci in fiecare zi cu 500 de calorii mai putin si sa faci mai multa miscare, pentru a putea slabi in timp cat mai scurt.

Strategia ta
Sportul te ajuta sa slabesti mai repede.
• Fa mai mult sport, pentru ca aportul caloric mai scazut sa nu-ti incetineasca metabolismul.

• Micsoreaza-ti portiile de mancare. Daca, de pilda, pranzul obisnuit includea 200 g de carne sau de peste slab, acum va trebui sa te multumesti cu 100 g.

• Antreneaza-te la sala sau iesi cu bicicleta in parc – intr-o ora, topesti 500 de calorii, si chiar mai multe, urcand o panta. Daca nu-ti place sa transpiri, o plimbare de doua ore la sosea, in week-end, inseamna peste 1.000 de calorii pierdute.

• Elimina grasimea din alimentatie! Evita ciocolata si cartofii prajiti, dar nu fructele si legumele. La desert, incearca o salata de fructe sau ceva exotic, cum ar fi un amestec de andive, portocale si iaurt degresat. Renunta la unt in favoarea margarinei si schimba gustarile grase dintre mese cu alimente sarace in grasimi.

• Pregateste-te pentru clipele in care vei ceda si vei da iama in frigider. Orezul, pastele fainoase, piureul de cartofi si supa de legume, preparate din timp, portionate, pastrate in congelator si incalzite rapid sunt gustari usoare, care te ajuta sa-ti amagesti foamea. Bea numai lapte degresat si evita alcoolul.

Vrei sa slabesti 4 sau 5kg?
TELUL TAU: sa reduci aportul energetic cu 500 de calorii zilnic, timp de opt-zece saptamani. La inceput, poti pierde mai mult de jumatate de kilogram pe saptamana – rezultatul eliminarii apei.

Strategia ta
Micile recompense te vor impulsiona.
• Metoda de slabire pe care trebuie sa o aplici in acest caz este denumita fifty-fifty, adica jumatate din surplusul de kilograme il "arzi" facand exercitii fizice, iar cealalta jumatate, reducand numarul de calorii din alimentatie. Asta inseamna ca din cele 500 de calorii pe care trebuie sa le pierzi zilnic, jumatate le vei arde prin exercitii fizice, iar celelalte 250 le excluzi din mancare.

• Straduieste-te sa faci sport aproape zilnic. O data ce te vei obisnui cu un program regulat, iti va fi mai usor sa continui in ritm sustinut, mai ales cand vei vedea ca eforturile tale incep sa dea rezultate. Chiar si mersul vioi timp de 30-60 de minute te poate ajuta. De exemplu, mergi pe jos o parte din drumul la serviciu.

• Cumpara-ti un pedometru (il gasesti in magazinele cu articole sportive). Acesta masoara viteza de deplasare si distanta parcursa.• Pacaleste-ti foamea consumand din abundenta fructe si legume. Bea apa in loc de sucuri sau bauturi gazoase dulci. Cantitatea de apa consumata zilnic trebuie sa fie intre 1,5 si 2 litri (adica 6-8 pahare). E preferabil sa consumi apa plata in loc de apa carbogazoasa. Aceasta din urma poate produce balonari si o usoara crestere a tensiunii arteriale.

• Nu sari peste micul dejun. Transforma-l intr-una dintre cele mai importante mese.

• O portie mare de cereale (fulgi de porumb sau ovaz) cu un continut scazut de grasimi tine foamea departe pana la pranz.

• Rasplateste-ti eforturile din aceste saptamani mergand la coafor, cumparandu-ti un produs cosmetic sau orice altceva in afara de mancare. Te vei autoimpulsiona si, in acelasi timp, vei simti lipsa meselor imbelsugate.

• Chiar daca iti place sa mananci in fata televizorului sau citind revista preferata, renunta la acest obicei. In timpul mesei e bine sa te concentrezi doar asupra a ceea ce mananci, ca sa nu mai spunem ca statul la televizor te ispiteste sa rontai tot felul de dulciuri, alune, popcorn, care iti vor da dieta peste cap.

• Mananca incet, in liniste, fara sa te gandesti la problemele si grijile de peste zi. Alimentele trebuie bine mestecate pentru ca digestia sa fie mai usoara.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment