Indicatii pentru administrare: insuficienta renala cronica, dereglari moderate ale functiei de eliminare a azotului de catre rinichi.

Scopul prescrierii: crutarea functiei rinichilor, actiune anti-in-flamatorie, sporirea diurezei, ameliorarea eliminarii din organism a reziduurilor azotice si a altor produse ale metabolismului, micsorarea hipertensiunii arteriale si crearea conditiilor favorabile pentru circulatia sanguina.

Caracteristica generala: dieta prevede limitarea moderata a proteinelor, micsorarea considerabila a continutului de lichid; clo-rura de sodiu se indica de catre medic (bolnavului i se ofera 2 g de sare pentru a sara bucatele).

Valoarea energetica: 2770 kcal.

Componenta chimica: 40 g proteine, 90 g lipide (20-25% vegetale), 450 g glucide, 2-3 g clorura de sodiu(în produse); lichidul liber corespunde diurezei din ziua precedenta sau o va depasi cu putin (cu 200-300 ml).

Prelucrarea culinara: este analogica celei din dieta 7a.

Regimul alimentar: se servesc 5-6 mese pe zi.

Indicatiile privind folosirea alimentelor si bucatelor prescrise la dieta 7a, sunt valabile si pentru dieta 7b. Se include suplimentar în ratia zilnica carne sau peste fiert (50 g) si 200 ml lapte sau chefir. în zilele când nu se consuma carne se indica un ou fiert sau 100 g brânza de vaci.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment