Telina - un vechi remediu popular pentru scaderea tensiunii arteriale. Compusii care intra in compozitia telinei scad concentratia de hormoni ai stresului, care provoaca vasoconstrictie. O tulpina de telina consumata inainte de culcare va poate da un somn linistit.

Semintele de floarea-soarelui reprezinta nu numai o sursa bogata in potasiu, ci si in complexul de vitamine B si zinc.

Orezul brun contine carbohidrati cu absorbtie lenta, care pot declansa eliberarea din organism a serotoninei si norepinefrinei. Acesta va va ajuta sa faceti fata mai bine stresului, imbunatatindu-va dispozitia si oferindu-va o energie sustinuta.

Algele contin aproximativ 60% proteine si sunt derivate ale celor opt aminoacizi esentiali. Au un efect energizant asupra ficatului si faciliteaza eliminarea toxinelor, scazand astfel nivelul de stres din organism.

Varza este o buna sursa de vitamine antioxidante A, C si E (care alunga stresul), beta-caroten si seleniu mineral.

Migdalele sunt foarte bogate in magneziu, un element bun pentru functia suprarenala, precum si pentru metabolizarea acizilor grasi esentiali. Fructele de padure sub forma de boabe (murele), dar si capsunele si zmeura au un continut ridicat de magneziu si vitamina C.

Semintele de susan ofera necesarul de zinc din perioadele de stres.

Castravetii au un efect calmant asupra sangelui si ficatului.

Sparanghelul contine multe dintre elementele regeneratoare pentru ficat, rinichi, piele, ligamente si oase.

Usturoiul contine o substanta detoxifianta, numita alicina, care ii da usturoiului gustul si mirosul specific. Un puternic antibiotic, alicina are proprietati antivirale si antifungice, precum si de scadere a colesterolului, tensiunii si cresterea bunei dispozitii.

Avocado are rol in reglarea functiilor organismului si stimularea cresterii Merita remarcata concentratia sa mare de fier si cupru, elemente utile pentru regenerarea globulelor rosii si prevenirea anemiei - una dintre cele mai des intalnite cauze ale starii de oboseala si ale incapacitatii de a face fata eficient stresului.

Primul raspuns la stres este reactia de alarma, denumita adesea reactia "lupta sau fugi". Aceasta este declansata de anumite reactii din creier, care determina glanda pituitara (ce dirijeaza intregul sistem hormonal al organismului) sa trimita catre glandele suprarenale mesaje chimice prin care ii comunica sa secrete adrenalina sau alti hormoni ai stresului. De asemenea, exista anumite alimente si bauturi care stimuleaza puternic organismul, devenind in felul acesta cauze directe ale stresului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment