Doar o salată vestejită şi un borcan cu murături nu pot fi o sursă de inspiraţie gastronomică. Un frigider bine aprovizionat e un aliat puternic în hrănirea sănătoasă.

Suc de fructe: 150 ml suc de fructe pe zi acoperă cea mai mare parte din consumul zilnic recomandat de fructe şi legume (cinci porţii). Sucul de fructe conţine multe vitamine şi antioxidanţ, ajută funcţia renală şi îmbunătăţeşte eliminarea toxinelor. Cel mai bun suc de fructe este cel preparat în casă, din fructe proaspete. Dacă nu ai aceasta posibilitate, caută la raft produse cît mai naturale şi fără adaos de zahăr. Dacă suferi de infecţii urinare (cistită) persistentă, încearcă sucul de răchiţele.

Iaurtul: este considerat cel mai sănătos aliment din familia lactatelor. El este produsul final al procesului de fermentaţie a laptelui integral sau degresat. Iaurtul ajută la refacerea florei bacteriene normale a colonului, uşurînd digestia şi ducînd la o mai bună valorificare a alimentelor bogate în fibre. Poate fi consumat ca atare, amestecat cu cereale sau fructe ori ca supliment pentru sosuri. Cel mai apreciat este iaurtul din lapte de capră.

Şunca slabă: dacă nu ai timp sa găteşti, şunca slabă de porc poate fi o alternativă la friptură sau porţia de carne la care serveşti legumele. Este gata feliată şi ambalată, ocupă mai puţin spaţiu în frigider şi este ideală în salate şi tartine. Alege varianta preparată prin fierbere fără afumare. Dacă ai un nivel ridicat de colesterol, optează pentru carnea de pui sau chiar de curcan, care are cel mai mic conţinut de grăsime.

Ouă: chiar dacă au un conţinut relativ mare de colesterol, sînt sărace în grăsimi saturate - adică grăsimile care au cel mai mare rol în producerea nivelurilor ridicate de colesterol din sînge. Sînt, de asemenea, un aliment complet, hrănitor şi un aport important de vitamina D.

Apa minerală plată: cu cît mai multă, cu atît mai bine! Apa este o adevărată sursă de sănătate - cu condiţia sa fie naturală, filtrată de impurităţi şi pură biologic. Nutriţioniştii recomandă consumul a 2-2,5 litri de lichid pe zi. Prezenţa cîtorva sticle cu apă în frigider îţi va reaminti că trebuie să bei cît mai mult.

Sos de usturoi: păstrează în frigider o sticlă cu sos de usturoi pentru momentele în care nu ai timp necesar să îl prepari singură. Este la fel de gustos ca şi cel făcut din usturoi proaspăt pisat. Usturoiul este un condiment important pentru menţinerea sănătăţii inimii şi protejează excelent de infecţii şi viroze.

Brînza degresată: este o sursă excelentă de calciu, perfectă pentru sandvişuri din pîine integrală prăjită sau pentru o gustare dietetică. Se mai poate folosi la îmbogăţirea sosurilor, pastelor, salatelor sau cremelor (variante fără sare).

Peşte: consumul frecvent de peste reduce riscul apariţiei bolilor cardio-vasculare, deoarece peştele conţine acizi graşi. Aceştia sînt responsabili de reducerea riscului de formare a cheagurilor în sînge, de scăderea colesterolului şi a tensiunii arteriale. Cel mai bun este peştele proaspăt, varietăţi somon sau macrou, dar şi heringul, păstrăvul.

Ridichi: ele se pot păstra proaspete în frigider, în pungi de plastic, timp de cinci-şapte zile. Ridichile roşii sînt sărace în calorii, dar sînt bogate în potasiu, vitamina C, acid folic şi fibre vegetale. Sînt bune în stare proaspătă în salate şi garnituri.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment