Fără excese alimentare
Aceasta este recomandarea medicilor pentru persoanele care se pregătesc să pună pe masă toate bunătăţile tradiţionale: sarmale, tobă, cârnaţi, piftie şi cozonac. Ei avertizează că aceste mâncăruri pot deveni periculoase. Nutriţioniştii propun o schimbare în meniu: înlocuirea cărnii de porc cu fructele de mare, bogate în proteine şi minerale şi mai uşor de digerat.

Nu vă umpleţi farfuriile
Unele persoanele şi-au făcut un obicei din a consuma cantităţi «industriale» din fiecare fel de mâncare. Putem înlocui carnea de porc cu fructe de mare (scoici, stridii, calamari, caracatiţe, crevete sau homari), care sunt bogate în proteine şi minerale. Alte variante ar fi carnea de curcan, cea de pui sau de peşte. Acestea sunt mult mai uşor de digerat decât carnea de porc.

Alte surse de proteine mai sunt nucile şi seminţele. Dacă sunteţi conservatori şi nu puteţi renunţa totuşi la carnea de porc, nutriţionistul vă recomandă să optaţi pentru o friptură „modestă" ca dimensiune, asezonată cu legume fierte sau cu o salată stropită cu ulei de măsline. Indiferent de ora la care mâncaţi sau de bunătăţile de pe masă, să nu vă umpleţi farfuria, deoarece riscaţi să ajungeţi la spital.

Cei care acuză dureri abdominale nu trebuie să mai consume carne de porc, sarmale, maioneză, alimente prăjite sau dulci, cozonac şi produse de patiserie. Dacă medicii impun restricţii când vine vorba de alimentele considerate periculoase pentru sănătate, ei ne dau undă verde atunci când vine vorba să consumăm fructe şi legume.

În medie, susţin specialiştii, o persoană câştigă în greutate aproximativ două kilograme şi jumătate în perioada sărbătorilor. "Vinovaţi" sunt carbohidraţii, regăsiţi cu generozitate în prăjiturile şi produsele de patiserie.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment