Sunteţi prea irascibili? Soluţia ar putea fi o pungă cu alune sau un pahar cu lapte, spun nutriţioniştii. În funcţie de cât de trişti, irascibili sau obosiţi suntem, specialiştii ne recomandă să consumăm un aliment sau altul.

Dacă atenţia vă este distrasă cu uşurinţă, specialiştii în nutriţie vă sfătuiesc să apelaţi la alimente cu un conţinut caloric mare. Produse precum caşcavalul (cu mai puţină grăsime), puiul şi alimentele din soia sunt ideale pentru creşterea energiei şi a capacităţii de concentrare.

Dulciurile, şi mai ales ciocolata, pot face minuni pentru starea noastră de spirit. Beneficiile pe care ciocolata ni le aduce nu se referă strict la faptul că este dulce şi cremoasă, ci şi la proprietatea sa de a creşte buna dispoziţie şi senzaţia de mulţumire de sine.

Grăsimea, zahărul şi o substanţă responsabilă cu secreţia endorfinelor, toate regăsite în ciocolată, duc la creşterea nivelului endorfinelor şi al serotoninei de la nivelul creierului. Rezultatul constă într-o senzaţie de fericire resimţită la nivelul întregului corp. Problemele de schimbare bruscă a dispoziţiei se reglează cu o hidratare corespunzătoare a corpului. Astfel, nutriţioniştii recomandă consumul zilnic a 8-10 pahare de apă.

Atunci când vă simţiţi stresaţi, nervoşi şi anxioşi, vă puteţi calma consumând alune, nuci sau produse lactate. Aceste alimente sunt bogate în calciu şi reduc anxietatea, ajutând la instalarea unei stări de calm şi relaxare.

Starea de irascibilitate se calmează cu multe fructe şi legume, în special grepfrut, struguri şi morcovi. Toate aceste alimente delicioase sunt bogate în pectine, o fibră solubilă care scade nivelul colesterolului. Un alt beneficiu al acestor alimente este acela că, în momentul în care sunteţi irascibil, corpul intră automat într-o stare de "luptă", ritmul inimii creşte, la fel nivelul adrenalinei şi tensiunea arterială. Pectina conţinută de aceste fructe şi legume ajută la inversarea efectului pe care furia îl are asupra organismului nostru.
  • Caviarul – intensifică activitatea celulelor nervoase, declanşând manifestarea instinctelor romantice;
  • Ciocolata – conţine stimulenţi ai sistemului nervos central care duc la creşterea stării de bine;
  • Scoicile – bogate în zinc, acţionează ca declanşatori ai secreţiei de serotonină;
Alte alimente indicate sunt usturoiul, sparanghelul şi roşiile.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment