Aceste legume conţin atât de mult betacaroten, încât un singur morcov furnizează organismului o sursă de vitamina A suficientă pentru o zi întreagă. Aceasta este vitală pentru sănătatea pielii şi a membranelor mucoase rezistente la boli, de unde se şi explică importanţa morcovilor pentru protejarea plămânilor şi pentru buna funcţionare a întregului sistem respirator.
morcovi
Vitamina A este de asemenea esenţială pentru vederea nocturnă. Betacarotenul se absoarbe mult mai bine din morcovii bătrâni de culoare închisă, preparaţi la cuptor - cu atât mai mult dacă în reţetă s-a adăugat grăsime sau ulei, deoarece favorizează absorbţia - decât din morcovii noi. Dacă aveţi ocazia, alegeţi morcovi ecologici, pentru a evita asimilarea unui nivel ridicat de reziduu pesticid.

În peste 40 de studii publicate despre relaţia dintre apariţia cancerelor şi consumul ridicat de morcovi, 75% dintre ele au demonstrat o reducere a riscului îmbolnăvirii de această maladie. Ca aliment împotriva îmbătrânirii, morcovii sunt consideraţi alimente de protecţie împotriva razelor ultraviolete, contribuind la protejarea pielii de riduri.

Datorită celorlalte vitamine antioxidante din compoziţia lor, C şi E, sunt recomandaţi persoanelor care suferă de boli ale arterelor.

Medicina tradiţională recomandă de mult consumul de morcovi în tratarea diareii, mai ales pentru copiii mici şi bebeluşi, pentru care piureul de morcovi este un aliment sănătos. Nutriţioniştii recomandă o cură de două zile de suc proaspăt de morcovi şi multă apă minerală, pentru stimularea ficatului şi ameliorarea simptomelor de icter.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 21 kcal;
  • Sunt bogaţi în betacaroten;
  • Sunt valoroşi în prevenirea cancerului, pentru inimă, circulaţie şi vedere;
  • Benefici pentru piele şi membranele mucoase;
  • Se recomandă să se consume la maturitate, în preparate culinare;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment