Bananele
Conform specialiștilor, bananele coapte conțin triptofan, o substanță care stimulează secreția de serotonină, numită și “hormonul fericirii”. În plus, bananele reprezintă o sursă bogată de vitamine, printre care A, C, E, B1, B2, de minerale - fier, sodiu, potasiu, magneziu, calciu, fosfor.

Acestea reechilibrează sistemul nervos și înlătură depresia, stresul, astenia sau suprasolicitarea nervoasă. Bananele sunt numite de unii ”fructele fericirii”.

Ciocolata
Ciocolata neagră conține un precursor de serotonină, ce are un efect neurostimulator și antidepresiv. Aceste efecte le are doar ciocolata un pic amară, cu un conținut de minimum 70% cacao și nu înlocuitori de unt de cacao.

Din cauza efectelor binefăcătoare ale produselor pe bază de cacao, specialiștii susțin că ele pot înlocui în unele cazuri antidepresivele ușoare. Atenție însă, atât bananele, cât și ciocolata necesită a fi consumate cu prudență de diabetici, deoarece au un conținut mărit de zahăr. Supraponderalii și persoanele obeze, cu probleme renale, cu tulburări neuropsihice, trebuie să consume cu moderație aceste două produse.

Aceste fructe conțin potasiu, care compensează excesul de sodiu din dieta modernă și are un efect calmant. Nucile și migdalele reprezintă și ele o sursă de bună dispoziție, însă numai dacă nu sunt prăjite sau sărate.

Carnea slabă și unele organe precum inimile de pui au și ele cam acelaşi efect asupra creierului. Ele conțin aminoacizi ce intervin în metabolismul biosintezei serotoninei. Alt produs care stimulează sistemul nervos și înlătură stresul este înghețata. Efecte date se datorează triptofanului, o substanță prezentă în lapte și frișcă, ce participă la producerea serotoninei și acționează asupra centrilor plăcerii din creier.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment