Cauzele pentru care unele produse alimentare devin dăunătoare sănătății sunt multe. Specialiștii susțin că majoritatea alimentele „rele” sunt de natură acidă şi acest lucru duce la un dezechilibru al metabolismului, afectând sănătatea și frumusețea corpului uman. Efectele negative ale alimentației acide au urmări atât la moment, dar și pe termen lung. O soluție ar fi impunerea unei diete preponderent alcaline.

Multe legume și fructe conțin elemente alcaline într-o proporție mai mare decât restul alimentelor. Cu toate acestea, unele dintre ele ne aprovizionează cu acizi „buni”, cum ar fi soia, porumbul, orzul și multe legume. După digestie, chiar fructe acre cum ar fi citricele sau unele legume se descompun în produși alcalini. Cel mai frecvent exemplu este chiar lămâia. Ajuns în stomac, sucul de lămâie își schimba PH-ul datorită digestiei și devine alcalin.

Legume alcaline
Broccoli, țelina, vinete, castravete, ceapa, conopida, roșii, spanac;

Fructe alcaline
Mere, avocado, caise, struguri, banane, piersici, citrice, pere;

Fructe acidifiante
Coacăze, fructe glasate, prune;

Cereale acidifiante
Orz, pâine, paste făinoase, faină albă, orez;

Leguminoase și fructe acidifiante
Fasole, soia, năut, lintea;

Lactate acidifiante
Untul, brânzeturile procesate, înghețata;

Proteine animale cu efect pronunțat acidifiant
Slănină, mezeluri, afumături, toate tipurile de carne;

Grăsimi și uleiuri acidifiante
Untura animală, ulei de porumb, ulei de avocado, ulei de floarea-soarelui, ulei de susan, ulei de măsline;

Alcool cu efect acidifiant
Bere, lichior, băuturi spirtoase, vinuri;

Pentru a menține starea bună de sănătate, dieta zilnică ar trebui să conțină circa 60% alimente alcaline și 40% alimente acide. Însă, pentru a ne recupera sănătatea, nutriţioniştii recomandă 80% produse de origine alcalină, iar restul acidă.

Sunt alimente, care în dependență de modul în care sunt preparate sau consumate își pot schimba ușor PH-ul. Spre exemplu, nucile braziliene, ouăle, varza de Bruxelles, mierea, ceaiul verde, cartofii, laptele nepasteurizat, semințele de dovleac și de floarea-soarelui, varza murată, iaurtul.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment