Iaurtul reprezintă un produs cu multiple virtuți în păstrarea și promovarea sănătății, cunoscute din timpuri străvechi. Iaurtul este cunoscut prin conținutul său nutrițional, bine echilibrat la nivelul nutritorilor majori, dar și prin contribuția bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus și Streptococcus Thermophilus). Bacteriile date aduc beneficii pentru sănătate consumatorilor, precum: ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactază), stimularea răspunsului imunitar nespecific, micșorarea riscului de cancer de colon prin dezvoltarea mecanismelor de degradare fermentative în dauna celor putrefactive.

Un rol important al iaurtului în alimentație este menținerea unei flore intestinale echilibrate. Bacteriile din tulpina Bifidobacterium Animalis (clasificare internațională DN-173010), prezente ca ferment de adaos, suplimentar culturii de fermentare de bază a iaurtului, se cunosc în lumea științifică și medicală pentru efectul lor de accelerare a tranzitului intestinal lent.

Efectele consumului de iaurt:
  • ameliorarea tranzitului intestinal lent prin ingestia iaurtului ce conține Bifidobacterium animalis (reducere cu circa 20% a duratei tranzitului și chiar mai mult, la un consum mărit de produs);
  • supraviețuirea în număr mare a bacteriilor Bifidus ActiRegularis, active asupra tranzitului intestinal, la trecerea prin tubul digestiv (ca acestea să poată acționa eficient în zona segmentelor colonului);

În procesele care se produc asupra conținutului intestinului gros, un rol important îl are flora intestinală, ecosistem bogat, divers și sensibil, cu rol determinant în degradarea resturilor alimentare, dar și în protecția și stimularea mecanismelor fiziologice ce se petrec local. În cadrul acestui sistem, bacteriile lactice tipice de iaurt Bifidus ActiRegularis se integrează și contribuie la menținerea unei flore normale și eficace, care se exprimă ulterior în fiziologia normală la nivel intestinal.

Flora intestinală este supusă și ea unor agresiuni, prin medicamente, alcool, alimente cu PH micșorat, îmbătrânire naturală, care o pot dezechilibra. Din această cauză, este necesară reîmprospătarea bacteriilor ce compun flora intestinală prin consumarea frecventă de alimente ce conțin bacterii lactice în stare activă, pentru asigurarea echilibrului global al organismului.

Micșorarea duratei tranzitului intestinal (circa 80% din durata tranzitului are loc în colon) are 2 consecințe principale:
  • micșorarea duratei disponibile pentru fenomenele degenerative din intestin, fenomene potențial generatoare de compuși organici toxici și iritanți pentru intestin;
  • micșorarea duratei disponibile pentru absorbția intestinală a compușilor organici toxici și iritanți;

În acest mod, Bifidus ActiRegularis contribuie la purificarea organismului (micșorarea generării de toxine, eliminarea mai rapidă a celor existente). Studiile clinice demonstrează efectul de micșorare a duratei tranzitului intestinal și de îmbunatățire a confortului digestiv.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment