Alimentația are un rol important în prevenirea maladiilor intestinale, îndeosebi a cancerului de colon. Specialiștii recomandă persoanelor să consume leguminoase și cereale integrale, care sunt bogate în fibre. Ele constituie baza unei alimentații echilibrate și, conform cercetătorilor, consumul zilnic de fibre micșorează în jumătate riscul cancerui de colon.

Destul de eficientă este inulina, o fibra care stimulează creșterea bifidobacteriilor în intestinul gros și are capacitatea de a elimina substanțele cancerigene afară din organism, reducând riscul îmbolnăvirii. Ea se găsește în rădăcinile sau tuberculii plantelor (rădăcină de tătăneasă, cicoare, păpădie sau gulii).

Fructele reprezintă, de asemenea, un aliat de nădejde în lupta cu bolile colonului. Pentru a beneficia la maxim de calitățile lor, se indică să variați culorile: consumați un măr roșu, apoi un strugure alb, o pară galbenă, un kiwi verde, o portocală. Și în cazul legumelor se aplică aceeași metodă: un castravete verde, după care o roșie, o vânată, un broccoli, o ridiche. Specialiștii susțin că principiile active care opresc cancerul sunt cuprinse chiar în pigmenții plantelor.

Pentru a micșora riscul de cancer de colon, se recomandă reducerea consumului de carne roșie. În această categorie se găsesc carnea de vită, porc, berbec, oaie și vițel, nu contează că e tocată, congelată sau proaspătă. Riscul de cancer colorectal este de 3 ori mai mare la persoanele care consumă carne roșie mai mult de 2 ori pe zi, spre deosebire de persoanele care mănâncă astfel de carne mai puțin de o data pe săptămână.

În plus, foarte periculoase sunt salamurile, cârnații, crenvuștii cu sau fără nitrați, afumăturile, carnea uscată sau conservată prin fierbere, pateul de ficat etc. Se indică carnea de pește. Aceasta, datorită prezenței de acizi grași, inhibă dezvoltarea tumorilor canceroase.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment