Brânzeturile reprezintă una dintre cele mai bune surse de calciu. Sunt recomandate în special copiilor și adolescenților pentru a întări sistemul osos. Brânzeturile se indică și vârstnicilor, deoarece pot preveni apariția osteoporozei. Specialiștii susțin că calciul se asimilează mai bine din brânzeturi decât din lapte. În 100 g brânză proaspătă de vacă se găsesc 90 mg calciu, în aceeași cantitate de brânză de capră - 100 mg, în telemea - 300 mg, în şvaiţer - 1.150 mg. Persoanele care suferă de intoleranță la lactoză pot consuma brânzeturi, deoarece, fiind fermentate, acestea nu mai conțin lactoză.

Brânzeturile sunt bogate în grăsimi și calorii, din această cauză nutriționiștii recomandă un consum rațional. Există brânzeturi grase (care conțin peste 40% grăsimi), brânzeturi semigrase (20% - 40% grăsimi) și brânzeturi slabe (mai puțin de 20% grăsimi). Conținutul de grăsimi depinde de laptele din care se obține brânza.

Cel mai gras este laptele de bivoliță, după care cel de oaie, de capră, de vacă. 100 g brânză Camembert conține 300 de calorii și 24 g grăsimi, aceeași cantitate de şvaiţer - 400 de calorii și 31 g grăsimi, telemeaua - 250 de calorii și 20 g grăsimi. Brânza proaspătă de vacă are mai puține grăsimi și un aport caloric mai mai mic: 7 g grăsimi și 110 calorii/100 g.

Se pot consuma atât brânzeturi proaspete, cu un conținut mediu de grăsimi, cât și brânzeturi procesate, de tipul șvaițerului, cașcavalului, dar cu moderație. Nu apar probleme cu silueta dacă se optează pentru brânza proaspătă. În ceea ce privește cașcavalul, șvaițerul, trebuie să țină seama de calorii. Datorită conținutului mare de proteine, brânzeturile se digeră mai greu.

Brânza Camembert furnizează 20 g proteine / 100 g, șvaițerul - 29 g, telemeaua - 15 g. Brânza proaspătă de vacă și brânza de capră au mai puține proteine (7g, respectiv 3g / 100 g), de aceea sunt mai ușor de digerat. Pentru a stimula digestia, brânzeturile se pot asocia cu o salată cu verdețuri - mărar, salată verde.

Brânza de capră conține mai puține grăsimi și cazeină (proteina din lapte), motiv pentru care este mai ușor de digerat și poate fi inclusă în dietă la orice vârstă. 100g brânză de capră conține 3g proteine, 4g grăsimi și doar 60 de calorii. Posedând un conținut mic de grăsimi, brânza de capră se recomandă și în curele de slăbire.

Brânza se obține prin coagularea laptelui. Laptele trebuie să se coaguleze cu enzime specifice (labferment sau renină). În prezent se folosesc cheaguri obținute prin sinteză. Atenție când cumpărați brânză, deoarece pe piață se găsesc tot felul de produse, care utilizează acizi anorganici - acid clorhidric nediluat, în loc de cheag.

Specialiștii ne recomandă să nu aruncăm zerul, dacă pregătim brânza în casă. În zer trec o parte dintre proteinele din lapte. Prin fierberea zerului la foc mic se obține urda, tot un fel de brânză. Urda conține doi aminoacizi - metionina și cisteina, cu efect hepatoprotector.

Brânzeturile au și contraindicații. Datorită numărului mare de calorii, brânzeturile trebuie, consumate cu moderație de persoanele obeze. Dacă sunt fermentate, brânzeturile se interzic în colecistite, în ulcerul gastro-duodenal, diabet, hipertrofie prostatică, hemoroizi.

Brânzeturile cu mucegai reprezintă o sursă excelentă de vitamina B12. Această vitamină previne anemia pernicioasă, care se manifestă prin tahicardie, amețeli, stări depresive, probleme de concentrare. Brânzeturile cu mucegai se fac doar din lapte pasteurizat. Brânzeturile din lapte nepasteurizat pot fi contaminate cu Listeria, o bacterie periculoasă mai ales pentru femeile însărcinate, deoarece poate provoca avort spontan.

Ce conține 100g brânză de capră
- calorii - 60;
- grăsimi - 4 g;
- proteine - 3 g;
- calciu - 100 mg;
- fosfor  90 mg;
- vitamina A - 44 microg;
- acid folic - 20 microg;
- vitamina D - 0,1 microg;

Ce conține 100g brânză proaspătă de vacă
- calorii - 110;
- grăsimi - 7 g;
- proteine - 7 g;
- calciu - 90 mg;
- fosfor - 110 mg;
- vitamina A - 100 microg;
- acid folic - 20 microg;
- vitamina D - 0,1 microg;

Ce conține 100g telemea
- calorii - 250;
- grăsimi 20 g;
- proteine - 15 g;
- calciu - 300 mg;
- sodiu - 1,5-2 g;
- fosfor - 280 mg;
- zinc - 0,9 mg;
- acid folic - 20 microg;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment