Cercetările arată că printre beneficiile ciupercilor sunt reducerea riscului de boli de inima si cancer. Ele nu conțin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare și sunt o sursă valoroasă de fibre și vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) și folacin (acid folic).

Ciupercile conțin și minerale esențiale (cupru, potasiu, fier și fosfor). Cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găsește în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conținut de apă, adăugarea ciupercilor în mesele zilnice poate face să vă simțiți sătui fără sa creșteți conținutul caloric.

În plus, s-a descoperit că antiviralele active compuse din lentinan, întăresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta și la micșorarea colesterolului din sânge și la reducerea efectelor dăunătoare ale grăsimilor saturate.

Pe de alta parte, ciupercile sunt o sursă bogată de beta-glucan, care are potențiale efecte anti-tumorale. Chiar și în cantități mici, ciupercile pot subția sângele, ajutând la prevenirea bolilor cardiace și a accidentelor vascular cerebrale.

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce semnificative beneficii sănătății. Cercetătorii au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu și de 4 ori mai mult decât ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substanțelor instabile care atacă permanent și duce la vătămarea membranelor celulelor, cunoscute ca radicali liberi și protejează ADN-ul organismului de alte daune. În același timp, s-a constatat că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân. Cu toate că există foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc în sălbăticie, până acum cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment