Consumate zilnic, cerealele reglează tranzitul intestinal și micșorează glicemia. Grâul, secara, orezul brun și porumbul oferă energie organismului și ajută la arderea kilogramelor în exces.

Datorită conținutului mare de fibre și prin absența colesterolului, cerealele integrale măresc tranzitul intestinal și modifică microflora intestinală. Consumul des de cereale contribuie la scăderea în greutate și la micșorarea nivelului zahărului din sânge. Cerealele integrale sunt sărace în grăsimi și în colesterol. În plus, sunt bogate în acizi grași esențiali, fosfor și complexul de vitamine B.

Studiile arată că persoanele care consumă cereale integrale au un risc cu 30 % mai mic de a se îngrășa. Amatorii de cereale consumă mai multe fibre și mai puține grăsimi în timpul zilei.

Grâul
Grâul conține aproape toate oligoelementele și foarte multe vitamine, dintre care cele mai importante sunt vitaminele B6 și B12, esențiale pentru o bună funcționare a creierului. Datorită proprietăților nutritive, emoliente, laxative, antidiuretice, tonice, remineralizante, reconfortante și sedative, terapia cu grâu este benefică în peste 60 de afecțiuni, dintre care boli cardiace, cancer și tuberculoză. Conform unor specialiști, consumul în exces al grâului poate avea un efect negativ, îndeosebi asupra sângelui și a organelor interne.

Hrișca
Pentru cei care fac alergie la grâu, hrișca reprezintă o alternativă. Ea este bogată în minerale (calciu, fosfor, magneziu, potasiu, zinc, fier), proteine, bioflavonoide, care îmbunătățesc circulația sângelui și cresc rezistența vaselor sanguine.

Secara
Datorită substanțelor energizante și nutritive, secara este benefică în tratamentul a peste 30 de afecțiuni. Este recomandată de către specialiști mai ales diabeticilor. Arterioscleroza și maladiile vasculare au o incidență mai mică în rândul celor care consumă frecvent pâine de secară.

Porumbul
Porumbul este o cereală foarte valoroasă din punct de vedere nutrițional. Din compoziția sa nu lipsesc minerale esențiale pentru organism (potasiu, fosfor, magneziu, calciu, zinc) și vitamine (din complexul B alături de C, E, F și K). De la porumb se valorifică: mătasea (recomandată în afecțiuni renale, cardiace, obezitate, vezică urinară), boabele de porumb (sub formă de făină) și germenii de porumb (sub formă de ulei, sunt recomandați persoanelor cu arterioscleroză și cu hipercolesterolemie).

Orezul brun
Pentru diminuarea riscului de maladii cardiovasculare, se indică și consumul de orez brun. Spre deosebire de orezul alb, orezul brun conține mai multe fibre, vitamine (A, B1, B2, B6, B8), minerale (mai ales fosfor, calciu, magneziu, zinc) și mai puțin zahăr.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment