Printre cele mai potrivite produse alimentare recomandate pentru un somn liniștit se numără laptele, grișul, orez cu lapte sau puțină brânză de casă, susțin medicii nutriționiști. Cerealele, carnea fiartă de pui, de curcan ori de pește sunt și ele o variantă reușită.
Produse alimentare pentru un somn mai linistit
Aceste produse conțin triptofan, o substanță care induce somnul. Este un aminoacid care poate fi primit doar din alimentație. Evitați cartofii prăjiți și aripioarele picante de pui, legumele mai greu de digerat (varza, castraveții sau ridichea).

Evitați produsele care balonează
Nu se recomandă nici mâncărurile care balonează. Ar fi bine să vă feriți de produsele din mazăre sau fasole. Experții susțin că nu este indicat să săriți peste masa de seară, deoarece apare riscul de a vă trezi înfometați în timpul nopții. Însă trebuie să aveți grijă ca porțiile să fie mici și ușoare.

O cană de lapte
Pentru un somn mai dulce, laptele este un produs destul de bun, deoarece conține cantități mai mari de triptofan decât alte produse lactate ori decât cerealele. Iaurtul simplu ori cu fructe, brânza slabă de casă sau fructele, cum sunt căpşunile, strugurii roșii, bananele, nu sunt nici ele de neglijat.

Fructe aromate
Este bine să optați pentru fructe parfumate, cu arome plăcute. Acestea sunt ușoare și dau o stare plăcută. Suplimentar, strugurii roșii și bananele au cantități importante de melatonină, un alt hormon al somnului. Nutriţioniştiii avertizează, în schimb, să evitați dulciurile, chiar și în cantități reduse, pentru că acestea energizează.

Ceaiul de tei
O altă licoare-minune pentru inducerea somnului este ceaiul de tei. Acesta posedă efect sedativ și poate ajuta organismul să se relaxeze după stresul acumulat pe parcursul unei zile. Este recomandat să-l consumați îndulcit cu miere, dar nu în cantități foarte mari. Nu este bine să exagerați seara cu lichidele, deoarece riscați să aveți surpriza de a vă trezi din oră în oră pentru a merge la toaletă. Ceaiul de mușețel are și el un efect ușor sedativ, iar cel de mentă ajută la o digestie mai bună și la un somn mai liniștit.

Alimentele bogate în magneziu
Recomandate pentru un somn mai dulce sunt și alimentele bogate în magneziu. Acestea au un rol important în relaxarea musculară și pot fi consumate cu 30 - 40 de minute înainte de culcare. Produse bogate în magneziu sunt cerealele, germenii de grâu, soia, alunele, semințele de floarea-soarelui.

În cazul copiilor, pot fi mai atractive sucul natural de fructe, de morcovi, piureul de fructe sau merele coapte. Pentru mesele de seară nu este prea indicată carnea, deoarece este bogată în proteine, care se digeră destul de greu. Fac excepție carnea de peste sau cea de pui.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment