Castravetele este cultivat de aproximativ 6000 de ani. Patria lui este India, unde chiar si astazi puteti gasi castraveti salbatici. Mai tarziu, cultivarea a fost preluata de greci, care laudau castravetii pentru proprietatile lor antipiretice, si de romani, ce-i foloseau cu mare placere in alimentatie.
Totul despre
Proprietati utile
Castravetele 95-97% consta din apa, insa el nu pare atat de simplu. In celelalte 3-5% se contine o mare cantitate de vitamina B1, B2 si iod, iar in castravetii mici se mai afla vitamina C si acid ascorbic. Toti castravetii contin catitati mai mici de caroten, acid folic, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, fier, siliciu, clor, aluminiu, mangan, nichel, cupru, zinc, crom, argint, cobalt, zirconiu, si altele.

Nivelul ridicat de potasiu in castraveti accelereaza circulatia apei din organism si reprezinta un puternic efect diuretic. Acesta scade tensiunea arteriala, elimina edemul, previne procesele inflamatorii si are un efect favorabil asupra aritmiei cardiace.

Castravetii sunt utili si pentru tractul gastro-intestinal - se foloseste in dereglari ale digestiei, ale funtiei pancreatice, hepatice, tulburari a functiei motorice ale intestinului, in dezvoltarea proceselor supurative in intestin, in disbacterioza, aciditate scazuta. Siliciu si sulful prezent in castraveti, regenereaza epiteliul de suprafata a tractului gastro-intestinal, ce ajuta la ulcer gastric.

Celor care vor sa slabeasca atentie! Proprietatile sale dietetice sunt de neinlocuit - castravetele previne trecerea glucidelor in grasimi, curata organismul de toxine, imbunatateste digestia proteinelor si lipidelor, previne acumularea sarurilor. La fel castravetele are si un efect excelent pentru piele - tonifica, scoate inflamatia si punctele negre, inalbeste. Caracteristici suplimentare ale castravetelui: antisclerotic, antitumoral, antispastic si antitoxic.

Proprietati periculoase
Nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, trebuie de stiut ca castravetii timpurii poate sa contina nitrati, care provoaca greata, voma, dureri gastrice si diaree. La persoanele cu boli renale, utilizarea produselor cu nitrati, duce la aparitia crampelor si inrautatirea starii generale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment