Multe legume rădăcinoase, cum ar fi cartofii, cartofii dulci şi morcovii, sunt foarte recomandate pentru carbohidraţii sănătoşi şi săţioşi cu care contribuie la nutriţie. Din păcate, cei care încearcă să slăbească sunt greşit sfătuiţi să evite rădăcinoasele, pentru că sunt considerate bogate în calorii.
Legumele radacinoase, pretuite pentru continutul de fibre si vitamine
Ceea ce creşte conţinutul caloric sunt de fapt sosurile sau grăsimea adăugate. Aceste legume modeste, dar importante, sunt, de asemenea, rezerve utile de vitaminele A, B, C şi E, conţin o concentraţie mică de minerale şi reprezintă o sursă importantă de fibre dietetice - asimilate mai ales atunci când sunt consumate cu coajă cu tot.

Rădăcinoasele roşii şi galbene, cum ar fi sfecla, morcovii şi cartofii dulci, oferă o cantitate benefică de vitamina A, pe lângă cea de minerale. Când este sezonul lor, aceste legume sunt ieftine, aromate şi săţioase.

Legumelor mai puţin cunoscute sau folosite, cum ar fi anghinarele (soiul rotund şi cel de Ierusalim), păstârnacul şi feniculul, trebuie să li se acorde un loc important în nutriţie, pentru că aduc o contribuţie importantă de vitamine şi minerale.

Majoritatea legumelor rădăcinoase sunt servite în preparate culinare - fierte, coapte, în piure sau combinate cu alte ingrediente în supe sau fripturi - unde îşi păstrează o mare parte din substanţele nutritive. Unele dintre ele, cum ar fi morcovii, napul, ridichile, anghinarele mici şi rotunde, feniculul, se pot savura şi crude în sezonul lor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment