Timp de secole, orezul a fost alimentul de bază al Orientului, unde furniza o nutriţie adecvată. Are un conţinut scăzut de grăsimi, furnizează proteine şi majoritatea vitaminelor B, însă nu şi vitamina A, C sau B12.
Orezul, bogat in proteine şi majoritatea vitaminelor B
De obicei, se servea orez brun, care conţine toate substanţele nutritive din sămânţă şi din straturile exterioare ale bobului, însă odată cu tehnicile modeme de morărit şi cu producerea orezului alb, cele mai multe vitamine B (mai ales tiamina) s-au pierdut.

Opărirea orezului înaintea prelucrării împinge unele vitamine înapoi în bob şi reduce pierderea de tiamină la aprox. 40% în loc de 80%.

Orezul brun fiert simplu este un leac popular universal pentru diaree, la fel ca şi apa în care este fiert. Iar orezul fiert amestecat cu mere pasate este recomandat de unii doctori europeni ca ajutor la scăderea tensiunii arteriale.

Cele două tipuri principale de orez sunt orezul cu bob lung şi orezul cu bob scurt. Cel cu bob lung are lungimea bobului de aprox. cinci ori mai mare decât lăţimea, în timp ce boabele scurte sunt mult mai rotunjite.

Orezul american cu bob lung se poate utiliza la majoritatea preparatelor şi se găteşte cel mai bine prin metoda apei fierbinţi (vezi cealaltă metodă). Orezul brun se fierbe în aprox. 30 de minute, în timp ce orezul alb în 15-20 de minute.

Orezul arborio este varietatea italiană folosită pentru risotto. Boabele sale mici se încheagă la fierbere şi tind să se spargă şi mai mult, ducând la o textură moale şi cremoasă, cu o aromă distinctă picantă. Nu există o metodă rapidă pentru pregătirea unui risotto bun; trebuie să staţi lângă oală, adăugând apă treptat şi amestecând constant.

Basmati este orezul clasic cu bob lung din bucătăria indiană. Este uşor aromat, cu un gust propriu, iar boabele se separă bine la preparare, fiind ideale pentru pilaf şi salate. Se găteşte cel mai bine prin metoda absorbţiei şi fierberea durează 15-20 de minute.

Orezul uşor de gătit a fost preprocesat pentru a scurta timpul de preparare şi trebuie gătit prin metoda absorbţiei.

Orezul japonez cu bob scurt este orezul strălucitor, savuros, servit în toate restaurantele japoneze la sfârşitul unei mese sau folosit la pregătirea oţetului de orez care se combină foarte bine cu sushi.

Orezul cu bob rotund, devine foarte moale la preparare. Orezul alb fierbe în 20 de minute, cel brun în aprox. 40 de minute. Budinca tradiţională pregătită la cuptor este gata în aprox. o oră şi jumătate.

Orezul thailandez este aromat delicat cu iasomie şi poate fi folosit atât în bucătăria europeană, cât şi în cea thailandeză. Este alt tip de orez cu bob scurt care se pregăteşte cel mai bine prin metoda absorbţiei.

Ştiaţi că...
  • Orezul brun - Energie / porţie standard - 212kcal;
  • Orezul alb - Energie / porţie standard - 248kcal;
  • Este bogat în proteine;
  • Este recomandat celor cu boala celiacă, deoarece nu conţine gluten;
  • Este util în caz de diaree;
  • Se găteşte cel mai bine uşor al dente;

Metoda opăririi
Adăugaţi orezul într-o oală de apă în fierbere, uşor sărată. Apa multă, combinată cu oala încăpătoare, permite boabelor de orez să se mişte liber şi să nu se lipească. Fierbeţi la foc mic până este gata orezul. Strecuraţi şi limpeziţi cu apă fiartă.

Metoda absorbţiei
Această metodă foloseşte o anumită cantitate de apă, care este absorbită complet în momentul în care orezul este gata. Puneţi în oală o măsură de orez şi două măsuri şi jumătate de apă rece şi un vârf de sare. Aduceţi la temperatura de fierbere, amestecaţi energic, acoperiţi şi lăsaţi să fiarbă la foc mic timp de 15 minute. Lăsaţi-l alte 15 minute, umflând orezul cu o furculiţă înainte de a fi servit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment