Toamna se face simţită oboseala, dificilă uneori de depăşit. Faceţi cunoştinţă cu zece produse utile care vă pot ajuta să scăpaţi de oboseala de toamnă și depresie.

Fulgi de ovăz
Fulgii de ovăz conțin magneziu, proteine, fosfor și vitamina B1 (tiamina ) - nutrienți care au importanţă în nivelul de energie. Aceste componente fac fulgii de ovăz un aliment ideal în combaterea oboselii. Numaidecât includeţi ovăzul în micul dejun. Pentru a-l face mai util, puteţi adăuga nuci sau semințe.

Iaurtul
Popular și iubit de către mulți, iaurtul este foarte util. Este un produs ușor şi se digeră formidabil. Studiile arată că substanțele prezente în iaurt ajută în lupta împotriva sindromului de oboseală cronică. Iaurtul conține bacterii benefice care ajută în menținerea unei microflore intestinale sănătoase și digestia alimentelor. Important este că acestea măresc nivelul de triptofan - un aminoacid, datorită căruia se produce serotonina, care participă în combaterea oboselii. Un iaurt la începutul zilei cu o cantitate mică de grăsimi, fără aditivi reprezintă o soluție perfectă!

Spanacul
Spanacul conține un element important - fier, care este necesar pentru formarea hemoglobinei și transportul de oxigen. De asemenea, fierul este implicat în producerea de energie, deficitul de fier provocând oboseala. Pentru producerea energiei și o bună digestie este nevoie de magneziu, prezent de asemenea, în spanac. Lipsa magneziului duce la depresie, insomnie și pierderea poftei de mâncare. În spanac este prezent un alt element important în combaterea oboselii - potasiul. Deficitul de potasiu determină slăbiciune musculară. Puteți adăuga spanac proaspăt în salate, supe, sosuri și alte feluri de mâncare.

Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt de asemenea surse bune de magneziu. Aminoacidul triptofan, prezent în aceste produse, favorizează somnul. Ele mai conţin proteine, ce oferă energie corpului nostru și acizi graşi omega-3. Acestea îmbunătățesc starea de spirit și ajută în depășirea stării de epuizare emoțională.

Fasole
Fasolea, datorită conținutului de fibre, îmbunătățește sistemul digestiv și elimină toxinele din organism. Aceasta permite ca organismul să se mențină în formă. În fasole se găseşte mangan și cupru, esențiale pentru mitocondrii - mici „fabrici„ producătoare de energie. Magneziul și potasiul stimulează circulația sângelui, pe când vitamina B1 (tiamina) este implicată în producerea energiei.

Macrou
Vitamina B12, prezentă în macrou este necesară pentru producerea de celule sanguine, care transportă oxigen. Dacă cantitatea de această vitamină în organism este mică, poate apărea anemia megaloblastică. În cazul în care nivelul de vitamina B12 este în normă, cantitatea de oxigen din ţesuturi va fi suficientă, iar noi vom fi plini de energie. Însă macroul nu trebuie să fie sărat sau afumat.

Rodia
Conține: vitaminele A , B, C, E, F, calciu, magneziu, potasiu, mangan, cobalt. Rodia energizează, măreşte rezistenţa la infecții, stimulează pofta de mâncare. Doza zilnică: 1 cană de suc de rodii sau o jumătate de rodie.

Produse din grâu
Conțin vitaminele E, din grupul B, fier, calciu, fosfor și magneziu. Sunt o sursă de energie, ajutând pentru a produce lecitina, care hrănește sistemul nervos. Doza zilnică: 100 g.

Piept de pui
Carnea de pui reprezintă o sursă de fier. Acest element este implicat în sinteza hemoglobinei, care transportă oxigenul către organe și țesuturi. Dacă cantitatea de fier din organism este suficientă, organismul este activ. În cazul în care lipseşte - apare oboseala.

Afinele
Afinele îmbunătățesc circulația sângelui cerebral. Se recomandă ca acestea să fie proaspete. Dar se admit și fructele de pădure congelate în amestec cu ceva (fructe de pădure cu iaurt). (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment