Coacăzele roşii sunt rude ale coacăzelor negre, însă există diferenţe importante între acestea în privinţa valorii lor nutritive. Această plantă creşte fără probleme în majoritatea mediilor climatice şi este extrem de rezistentă, supravieţuind în clime diverse din spaţii geografice precum Marea Britanie, nordul Europei, SUA şi Siberia.
Coacaza rosie, bogata in vitamina C si potasiu
Se găseşte adesea în sălbăticie pe garduri sau şanţuri, unde fructele sunt întotdeauna roşii. Soiunle cultivate pot produce coacăze albe (care nu conţin deloc vitamina A).

Deşi au numai un sfert din concentraţia de vitamina C a coacăzelor negre, 100 g de coacăze roşii oferă necesarul zilnic recomandat în Marea Britanie. Acest lucru le face utile în îmbunătăţirea funcţiei naturale a sistemului imunitar.

Deşi pierd o parte din vitamina C atunci când sunt gătite, se pot folosi ca gemuri, sucuri sau preparate cu alte fructe, pentru că aduc o contribuţie importantă la regimul de recuperare al invalizilor. Coacăzele roşii mai oferă şi o concentraţie modestă de fier şi fibre şi o cantitate destul de mare de potasiu, minerale care nu se pierd prin coacere.

Nutriţioniştii recomandă sucul de coacăze roşii ca remediu împotriva febrei. Iar tradiţia britanică de a consuma jeleu de coacăze roşii împreună cu vânat de calitate era privită ca mijloc de protecţie împotriva bacteriilor dăunătoare, datorită conţinutului ridicat de acizi.

Știați că
  • Energie / 100g - 21 kcal;
  • Sunt bogate în vitamina C şi potasiu;
  • Sunt bune pentru întărirea sistemului imunitar;
  • Sucul este răcoritor şi ajută la tratarea febrei;
  • Se recomandă să se consume proaspete, coapte, ca jeleu sau sos;

Sfaturi
Jeleul de coacăze roşii este antiseptic şi, dacă îl aplicaţi pe o arsură după ce îl răciţi cu multă apă rece, va alina durerea şi va preveni apariţia puroiului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment