Zahărul brun nerafinat este diferit de zahărul brun care se găsește în majoritatea magazinelor, deși ambele au aceeași culoare. Zahărul brun nerafinat este produs dintr-un sirop ce rezultă din procesarea sfeclei de zahăr și prezintă urme de minerale și nutrienți. Zahărul rafinat este complet lipsit de nutrienți, el fiind practic carbohidrați în formă pura.
Beneficiile zaharului nerafinat
În afara faptului că folosirea zaharului rafinat reprezintă un mod sigur de creștere a glicemiei, el aduce organismului calorii considerate “goale”, fiind lipsit de orice substanțe nutritive.

Când vine vorba de alegerea tipului de zahăr, nu încape îndoială că zahărul nerafinat este cea mai bună alegere. El conține minerale și nutrienți care sunt înlăturate din zahărul rafinat și din zahărul brun.

Cel brut, nerafinat, conține aproximativ unsprezece calorii pe linguriță și are aceeași consistență în vitamine și minerale ca și siropul rezultat din procesarea sfeclei de zahăr. Aceste minerale includ fosfor, potasiu, calciu, fier și magneziu.

În plus, în procesul de rafinare se folosesc mai multe ingrediente dăunătoare care apar în produsul final: acid fosforic, dioxid de sulf, acid formic. Acestea nu există în zahărul nerafinat.

Pericolul pe termen lung al folosirii zahărului rafinat este reprezentat în primul rând de diabetul zaharat și de obezitate, de aceea este foarte important să se acorde mai multă atenție îndulcitorilor folosiți.

Trebuie evitată folosirea și consumul unor cantități mari de îndulcitori, mai ales dacă este vorba de zahărul rafinat. Există mulți îndulcitori naturali care nu afectează sănătatea ci, din contra, au efecte pozitive în organism și în plus oferă și beneficii nutriționale. Pe lângă zahărul brun nerafinat mai poate fi folosita mierea, un îndulcitor absolut natural și cu un conținut nutritiv foarte mare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment