În America, istoria cerealelor pentru micul dejun este legată de doctorul pionier în nutriţie John Kellogg şi de sanatoriul său de la Battle Creek, Michigan. Este cunoscut pentru inventarea fulgilor de porumb în 1899, însă a mai inventat şi granulele, pe care le-a dezvoltat în anii 1860.
Alături de grâul măcinat şi weetabix (singura cereală inventată în Anglia), aceste variaţiuni de cereale naturale au fost dezvoltate ca "alimente sănătoase", care, adăugate în lapte, furnizează un început de zi foarte nutritiv.
Însă, cele mai moderne cereale pentru micul dejun conţin cantităţi mari de zahăr suplimentar şi uneori sare. Produsele îndreptate către piaţa pentru copii sunt mult mai rele în termeni de substanţe nutritive, unele având peste 50% zahăr din greutatea totală.
Cele mai multe tipuri de musli sunt, de asemenea, un substitut nutritiv inferior produsului adevărat, descoperit de faimosul doctor şi fondator al mişcării sănătăţii naturale, elveţianul Max Bircher-Benner, când a servit în munţii elveţieni o cină a ciobanului (un fel de mâncare asemănător cu terciul, comun printre ţărani).
Ştiaţi că...
- Fulgii de porumb - Energie / porţie standard - 108 kcal;
- Musli - Energie / porţie standard - 184 kcal;
- Terci - Energie / porţie standard - 133 kcal;
- Bogate în fibre solubile şi insolubile şi în vitamine B;
- Cerealele integrale sunt carbohidraţi complecşi, care furnizează energie ce se eliberează încet, timp de câteva ore;
- Ovăzul este unul dintre alimentele care îmbunătăţesc cel mai mult starea şi este benefic pentru funcţionarea intestinelor şi pentru eliminarea colesterolului;
- Se servesc cel mai bine proaspete, cu lapte, dar fără zahăr;
- Multe mărci cunoscute conţin cantităţi mari de zahăr şi sare;