Atât ciocolata, cât şi cacaua sunt preparate din boabe de cacao. Cacaua este produsă prin măcinarea boabelor până devin o pastă, apoi se adaugă zahăr şi se înlătură amidonul. În cazul ciocolatei, mare parte a grăsimii este păstrată, calitatea acesteia fiind determinată de procentajul de masă solidă de cacao din produsul finit: cel puţin 50 de procente pentru „ciocolată de calitate superioară", dar pentru a obţine o calitate şi mai bună, procentul urcă până la 70.
Ciocolata, bogata in proteine si anumite minerale
În ciuda conţinutului său ridicat de grăsimi, ciocolata este destul de hrănitoare, cea neagră în special, fiind o sursă importantă de fier şi magneziu. Ciocolata furnizează cantităţi importante de proteine, urme de alte minerale şi de vitamina B, fiind însă plină de calorii.

Va trebui să mergi în ritm susţinut aproximativ două ore, să pedalezi timp de o oră şi jumătate sau să înoţi neîntrerupt o oră, pentru a arde cele 520 de calorii conţinute de o tabletă de ciocolată de 100 g.

Ştiaţi că...
  • Ciocolata cu lapte - Energie / 100g - 520kcal;
  • Este bogată în proteine şi anumite minerale;
  • Dilată vasele sangvine, deci poate fi folositoare în tratamentul tensiunii arteriale crescute;
  • Este benefică împotriva depresiilor, datorită conţinutului de teobromină;
  • De preferat a se consuma cu moderaţie;
  • Cofeina din ciocolată poate declanşa adesea migrene;

Cantităţi moderate de ciocolată pot contribui la evitarea depresiilor, deoarece teobromină conţinută este socotită a fi un element ce declanşează eliberarea în creier a unor chimicale naturale de „binedispunere", aceste endorfine stârnind sentimente romantice, de iubire şi de excitare.

Teobromina stimulează, de asemenea, muşchii inimii şi rinichii, fiind folosită în mod obişnuit de naturişti, prin intermediul plantei Digitalis, pentru evitarea retenţiei de fluide şi insuficienţei cardiace.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment