Pâinea bună este izvorul vieţii, însă, în ciuda dovezilor contrare, mulţi cred că pâinea îngraşă. De fapt, pâinea este o parte esenţială a unui regim alimentar sănătos şi echilibrat şi poate ajuta la pierderea în greutate.
Painea, bogata in fibre, fier si vitamine
Primul lucru care trebuie înţeles despre pâine este diferenţa între carbohidraţii complecşi şi cei procesaţi. Carbohidraţii procesaţi sunt cei ca zaharurile şi amidonul procesat, care furnizează cantităţi mari de calorii goale.

Carbohidraţii complecşi se găsesc în cerealele integrale, cum ar fi orezul brun, pastele, ovăzul, orzul şi grâul integral. Acestea furnizează multe alte substanţe nutritive necesare şi sunt bogate în fibre. Toţi carbohidraţii complecşi vă satură şi înlocuiesc mâncărurile bogate în glucide şi în grăsimi, duşmanii tuturor dietelor de slăbire.

Pâinea albă nu vă face rău, însă este nesănătos să nu consumaţi faină integrală. Şase felii de pâine integrală zilnic furnizează puţin peste jumătate din cantitatea totală de fibre pe care trebuie să o consumaţi şi un minimum de 50% din caloriile care ar trebui extrase din carbohidraţii complecşi.

De asemenea, pâinea integrală conţine cantităţi semnificative de vitamina E, care nu se găseşte deloc în pâinea albă, dar şi mai mult potasiu, fier, zinc, cupru, magneziu, vitamina B1, riboflavină, acid pantotenic, acid folic, vitamina B6 şi vitamina H.

Furnizează de 10 ori mai mult magneziu decât pâinea albă, de două ori mai mult crom şi o dată şi jumătate mai mult seleniu. Însă nu trebuie să vă bazaţi pe pâinea integrală ca o sursă bună de calciu, magneziu şi zinc pentru regimul alimentar, deoarece conţine mult mai mult acid pitic, o substanţă chimică ce împiedică absorbţia în corp a acestor minerale.

Dacă regimul dvs. alimentar include multă pâine integrală, atunci puteţi consuma fară grijă şi feluri de pâine mai extravagante. Dacă celor mici nu le place pâinea integrală, încercaţi să le faceţi sandviciuri cu o felie de pâine integrală şi una de pâine albă.

Evitaţi varietăţile de pâine cu un conţinut redus de amidon, care conţin cu aprox. 80% mai multe calorii în aceeaşi cantitate de pâine. O parte din pâinea albă feliată, pentru prăjitor, conţine îndulcitori suplimentari, căpătând la coacere o culoare maronie plăcută.

Influenţa culturilor nu se vede nicăieri mai bine decât în varietatea pâinii produse; utilizând procese diferite, amestecuri de cereale diferite, cu sau fără drojdie, adăugând plante aromatice, condimente şi umpluturi. Insă cheia pentru a obţine ce e mai bun din pâinea zilnică se află în ceea ce punem deasupra: un strat gros de unt sau de dulceaţă fac mai mult rău decât bine.

Ştiaţi că...
  • Pâinea neagră - Energie / porţie standard - 78kcal;
  • Pâinea albă - Energie / porţie standard - 85kcal;
  • Pâinea integrală - Energie / porţie standard 77kcal;
  • Este bogată în fibre, fier şi vitamine;
  • Este recomandată pentru slăbire şi reducerea stresului;
  • Este o sursă utilă de calorii sănătoase, pentru activitate fizică;
  • Este recomandată în caz de constipaţie, diverticulită şi hemoroizi;
  • A se consuma de preferinţă ca pâine integrală, proaspătă sau prăjită;
  • Atenţie la cantitatea de sare din pâinea produsă comercial. Etichetele care indică „530 mg de sodiu la 100 g pâine" înseamnă că 100 g de pâine au un conţinut de sare de 1,3 g, mai mult de un sfert din totalul de sare recomandat zilnic.
  • Persoanele care suferă de boala celiacă nu au voie să consume alimente cu gluten; pâinea obişnuită îi poate îmbolnăvi foarte rău, de aceea trebuie evitată;

O cataplasmă cu pâine este cea mai bună metodă de a vindeca un furuncul care erupe. Puneţi câteva felii de pâine în sită şi turnaţi apă fiartă peste ele. Folosiţi o lingură de lemn pentru a amesteca pâinea, până când se formează un bulgare moale şi fierbinte.

Întoarceţi-l într-o pânză curată şi stoarceţi surplusul de apă. Când ajunge la o temperatură suportabilă, aplicaţi cataplasma peste zona afectată şi lăsaţi-o până se răceşte. Repetaţi până când se sparge furunculul. Păstraţi-l acoperit cu un pansament sterilizat până când pielea se vindecă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment