Patria acestor fructe este sud-estul Asiei. Si daca in cele mai vechi timpuri, isi permiteau mandarine doar chinezii bogati, astazi este un deliciu pentru toti. Acest citrice este diferit prin faptul ca atat miezul, cat si coaja sunt bogate in vitamine.
Mandarinele – beneficiul si daunele lor
Mandarine: nutrienti
In pulpa fructului se contine pectina, vitaminele B1, B2, A, C, D, P, K. Aici se mai gasesc glicozide, saruri minerale si uleiuri esentiale. Datorita acestei compozitii mandarinele actioneaza benefic asupra sistemului nervos si participa la formarea oaselor, imbunatatirea vederii, are actiune revitalizanta asupra pielii si confera elasticitate vaselor sangvine.

Vorbind despre beneficiile si daunele mandarinei, ar trebui sa acordam atentie si proprietatilor cojii. In majoritatea cazurilor noi aruncam coaja acestui fruct, in timp ce aceasta contine nu mai putine vitamine ca miezul.

Coaja acestui fruct este bogata in uleiuri esentiale, pectina, caroten, acizi organici, flavonoide si, desigur, vitmina C. Imbunatatirea procesului de digestie, prevenirea bronsitei, tratamentul durerii abdominale si diareei – acestea sunt beneficiile mandarinelor.

Mandarine: daune
Ca toate fructele citrice mandarinele au proprietati alergene. Trebuie sa fim precauti referitor la cantitatea consumata de copii, deoarece in cantitati mari poate sa aduca nu numai beneficii, dar si daune.

Cei cu ulcer gastric, duodenal, gastrita si cu aciditate ridicata trebuie sa fie prudenti la cantitatea consumata, sa nu exagereze.

De remarcat faptul ca in coaja mandarinelor adesea se acumuleaza produse chimice, cu care sunt tratate in timpul cultivarii. Pentru a prelungi termenul de pastrare coaja se prelucreaza cu ceara, dupa care fructele capata un aspect stralucitor.

O astfel de coaja nu se recomanda de consumat, deoarece in ea se contin substante chimice si conservanti care aduc mai multe daune organismului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment