După cum au consimţit majoritatea experţilor medicali, consumul nu trebuie să depăşească 14 unităţi pe săptămână pentru femei şi 21 de unităţi pe săptămână pentru bărbaţi, o unitate fiind egală cu un pahar de bar pentru tării, un pahar mic pentru vin sau jumătate de halbă normală de bere sau cidru.
Deşi în general vinul se prepară din struguri, toate ţările au o tradiţie în fabricarea vinului din alte tipuri de produse proaspete - soc, agrişe, rubarbă, păstârnac, mere, sau orice alt fruct sau legumă cu un conţinut rezonabil de zahăr.
Producerea vinului pentru larg consum din struguri conţine de obicei un anumit număr de substanţe chimice, unele dintre acestea cauzând probleme de sănătate. Pot fi adăugaţi coloranţi, aromatizanţi şi conservanţi, producătorii de vin nefiind de obicei obligaţi să declare pe etichetă aceste substanţe.
De exemplu, dioxidul de sulf, un conservant obişnuit pentru vinuri, cauzează declanşarea astmului persoanelor sensibile. În general, cu cât vinul este mai ieftin, cu atât va conţine mai multe produse chimice, iar mahmureala va fi mai puternică.
Deşi atât în vinul roşu, cât şi în vinul alb, cantităţile de fier sunt destul de mici - în jur de 1 mg pentru un pahar obişnuit - acestea sunt foarte bine asimilate. Într-adevăr, alcoolicii, a căror dietă este săracă în proteine, pot asimila atât de mult fier din alcool, încât acesta să le vatăme grav ficatul.
Ştiaţi că...
- Vinul roșu - Energie pentru un pahar obişnuit - 85 kcal;
- Vinul alb - Energie pentru un pahar obişnuit - 93kcal;
- Este bogat în fier uşor de asimilat;
- Este bun pentru protecţie cardiovasculară, îmbunătăţind circulaţia, depresiile uşoare şi anemia;
- De preferat a se consuma cu moderaţie - beneficiile de mai sus depind numai de un consum temperat; cantităţile în exces au efect contrar;
- Poate declanşa astmul şi migrenele;