Alimentele principale ale acestei grupe, denumite alimente cu amidon sau cu un conţinut complex de carbohidraţi, sunt grâul, orezul, porumbul, meiul, sorgul, orzul, ovăzul şi secara şi produsele obţinute din acestea, cum ar fi pâinea, pastele şi cerealele pentru micul dejun.
Acestea sunt felurile principale ale dietelor, orezul reprezentând cereala principală, urmat de grâu şi porumb.
În general, în lumea în curs de dezvoltare, cerealele (şi alte alimente cu amidon) reprezintă componenta principală a regimului alimentar şi energetic, în timp ce în ţările dezvoltate recomandările dietelor încurajează consumul alimentelor vegetale şi obţinerea a 55-60% din energie din alimente cu amidon.
Interesant este că, pe măsură ce societatea devine mai industrializată, cerealele furnizează tot mai puţin din cantitatea totală de energie, iar cerealele şi produsele derivate sunt tot mai rafinate, fiind procesate prin alte metode.
Cerealele conţin o medie de 70% de amidon din greutate. De asemenea, furnizează un conţinut variat de fibre dietetice, proteine, vitaminele B şi E şi elemente diverse pentru tranzit. Conţinutul lor de substanţe nutritive este influenţat în mare parte de metoda de procesare. Cele mai multe dintre substanţele nutritive fără amidon sunt concentrate în seminţele şi coaja cerealelor, care sunt de obicei eliminate în timpul procesării.
Cu cât produsul din cereale este mai procesat, cu atât mai puţine vitamine, minerale şi fibre conţine; prin urmare, cerealele trebuie întotdeauna consumate în formă întreagă sau într-o formă mai puţin procesată, cum ar fi pâinea integrală, orezul brun sau pastele. Păstrarea în regimul alimentar a unei cantităţi reduse de cereale procesate şi îndulcite şi de produse coapte, cum ar fi biscuiţii sau prăjiturile, care conţin de obicei cantităţi substanţiale de grăsimi, zahăr şi sare, este o provocare care vă va aduce satisfacţii. Acestea beneficiază de o publicitate ridicată, în timp ce produsele integrale, în forme diverse, primesc mai puţină atenţie.
În mod eronat, alimentele cu amidon încă sunt considerate alimente care îngraşă. Acest mit trebuie spulberat, deoarece constituentul principal al cerealelor şi al produselor derivate este amidonul, care furnizează un sfert din energia (caloriile) grăsimilor, în acelaşi timp oferind proteine şi cantităţi valoroase de vitamine şi minerale.
Caloriile asociate alimentelor cu amidon provin în principal din sosurile cu o cantitate mare de grăsimi sau din grăsimile şi alte alimente de care acestea sunt însoţite.