Acest lucru nu este deloc îmbucurător, deoarece organele sunt delicioase şi conţin foarte multe substanţe hrănitoare. E adevărat că au mult colesterol, însă mulţi confundă problemele de sănătate cauzate de alimentele cu mult colesterol cu nivelul de colesterol din sânge, de aceea, dacă nu aveţi un nivel crescut al colesterolului din sânge, puteţi savura fără probleme preparate din ficat şi rinichi din când în când.
Rinichii sunt o sursă forte bogată de vitamina B12 - 100 g oferă de 40 de ori mai mult decât cantitatea de care aveţi nevoie zilnic. Mai au şi o concentraţie ridicată de biotină, acid folic şi cantitate importantă de vitamina C.
Ficatul este o sursă majoră de fier simplu de absorbit (esenţial pentru formarea sângelui) şi zinc (vital pentru sănătatea spermei şi pentru potenţă). Deficienţa zincului este una dintre cauzele comune ale extenuării şi lipsei apetitului.
Ficatul mai conţine şi o cantitate uriaşă de vitamina A, multe vitamine B (îndeosebi B12) şi o cantitate semnificativă de vitamina C. Ficatul de vită conţine cea mai mare concentraţie de vitamina B12, fiind întrebuinţat în tratarea anemiei cronice.
Pe planul nutriţiei, există diferenţe semnificative între ficatul de viţel, pui, oaie, vită şi porc, însă toate sunt bogate în vitamina A, substanţă esenţială pentru sănătatea pielii şi pentru o bună vedere nocturnă. Vitamina A este liposolubilă şi stocată în ficat, nu excretată de corp.
Ştiaţi că...
- Rinichii de oaie, vită și porc - Energie / 100 g - 86-91 kcal;
- Ficatul de vițel, pui, oaie și vită - Energie / 100 g - 92-155 kcal;
- Sunt bogate în vitaminele A şi B, fier şi zinc;
- Sunt bune în tratarea anemiei, afecţiunilor pielii şi ochilor (mai ales pentru îmbunătăţirea vederii nocturne);
- Sunt benefice pentru tratarea oboselii, infertilităţii masculine şi potenţei;
- Se recomandă să se consume în fripturi sau la caserolă (ficat de miel, bou sau porc) sau uşor înăbuşite (ficatul de viţel; ficatul sau rinichii de pui);
- Femeile însărcinate nu trebuie să consume ficat sau pate de ficat;