Laptele, produsele lactate şi ouăle sunt alimente populare şi uşoare şi furnizori excelenţi de substanţe nutritive de care avem nevoie zilnic.
Produsele lactate si ouale, furnizori de substante nutritive
Laptele şi produsele sale derivate sunt printre cele mai mari surse de calciu, sunt bogate în proteine, riboflavină (vitamina B2), vitamina BÎ2 şi vitamina A (retinol, în cantităţi uşor mai reduse în produsele cu un conţinut scăzut de grăsimi).

Ouăle sunt o sursă importantă de proteine de calitate, conţinând, de asemenea, vitaminele A, B12 şi zinc. Trebuie să ne amintim aceste lucruri atunci când citim în presă despre efectele nocive ale acestor alimente.

Aceste îngrijorări au legătură cu metodele de producţie şi procesare al conţinutului de grăsimi, dar şi cu intoleranţele alimentare. Însă varietatea de produse lactate disponibile, întrebuinţările multiple ale ouălor şi controalele stricte ale procesului de producţie trebuie să încurajeze oamenii să includă aceste alimente în regimul lor alimentar.

Multe persoane evită produsele lactate şi ouăle din cauza conţinutului lor de grăsime - grăsimea saturată din lapte şi din produsele lactate şi colesterolul din ouă; însă, în acest caz, trebuie să vă gândiţi cu atenţie la întregul regim alimentar. Nu uitaţi importanţa necesităţii unei cantităţi sporite de calciu de-a lungul vieţii, pentru prevenirea osteoporozei, şi faptul că acest element se obţine cel mai uşor din lapte şi produse lactate.

Dacă acestea trebuie excluse din regimul alimentar, în locul lor trebuie folosite alte surse de calciu. Iar colesterolul din ouă are o influenţă redusă asupra colesterolului din sânge, pe care corpul îl produce din grăsimile saturate ale altor alimente.

Pentru copii, mai ales pentru cei fără poftă de mâncare, laptele integral este o sursă excelentă de energie şi de substanţe nutritive esenţiale. Astfel, laptele şi produsele lactate cu un conţinut scăzut de grăsimi nu trebuie să fie incluse în regimul alimentar al copiilor sub cinci ani.

Produsele lactate şi ouăle nu se consumă peste tot în lume, unele grupuri etnice excluzând parţial sau total aceste alimente din considerente religioase, filozofice şi nu numai.

Însă, în alte comunităţi, ouăle, laptele şi produsele lactate sunt surse importante de proteine, vitamina D şi calciu, pentru persoane în al căror regim alimentar aceste substanţe nutritive ar fi, în caz contrar, deficiente.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment