Metodele moderne de producţie din Australia şi California folosesc magazii deschise şi implică mecanizarea recoltei, lujerii fiind tăiaţi sub ciorchinii de struguri, pentru ca fructele să se deshidrateze direct în vie.
În stafide sunt concentrate toate beneficiile nutriţionale ale strugurilor - 100 g de stafide conţin circa 70 g de zaharuri naturale, glucoză şi fructoză. Ele sunt aşadar un aliment bogat în energie, ideal pentru atleţi, pentru cei cane merg mult pe jos şi pentru oricine suferă de oboseală cronică.
Spre deosebire de dulciurile de cofetărie cu un conţinut mare de zahăr, stafidele sunt bogate în substanţe nutritive, fibre (care contribuie la reducerea colesterolului şi la îmbunătăţirea funcţiei intestinelor), fier (100g oferă peste 25% din necesarul zilnic recomandat femeilor), seleniu şi o cantitate uriaşă de potasiu (care previne reţinerea de fluide şi ajută la reducerea tensiunii arteriale).
Stafidele mai conţin şi o concentraţie mică de vitamina A şi cantităţi mici, dar importante, din vitaminele B.
Ştiaţi că...
- Energie / porţie standard - 82kcal;
- Sunt bogate în zaharuri naturale, fibre şi potasiu;
- Stafidele sunt bune în caz de hipertensiune arterială, reţinere de fluide, energie insuficientă, anemie şi constipaţie;
- Se recomandă să se consume spălate bine, ca snack sau adăugate în salate sau în preparate din fructe;
- Stafidele din comerţ pot fi tratate cu sulf şi învelite în ulei mineral - îndepărtaţi aceşti aditivi spălându-le de mai multe ori în apă caldă;
Amestecul de calorii asimilate rapid şi de vitaminele B fac din stafide o gustare perfectă pentru cei care suferă de depresie, anxietate şi iritabilitate nervoasă.