Japonezii duc o viata activa pana la varste inaintate, fara boli cronice. Nutritionistii cred ca explicatia sta in principiile alimentare adoptate de niponi. Alimentatia japonezilor imbina toate substantele nutritive, necesare unei sanatati de invidiat, cu alimente care contin putine calorii.
Alimentatia de tip japonez pentru o viata activa pana la varste inaintate
Alimentele de baza sunt repartizate in sapte grupe: peste, legume, orez, soia, taitei, ceai (in special, verde) si fructe. Un alt principiu la care japonezii tin foarte mult este reprezentat de mesele in familie. Felurile de mancare (minimum cinci la fiecare masa) se servesc pe farfurii si in castronase mici, astfel incat cei care mananca sa poata gusta practic din toate. Deviza care este respectata cu sfintenie spune: "Mananca pana te simti satul in proportie de 80%".

Studiile nutritionistilor au aratat ca atunci cand primim portii mai mari de mancare in farfurie, le consumam chiar daca nu ne este foame. Hrana care intra in alimentatia japonezilor este prelucrata termic de o maniera blanda (cat mai putin). Ei nu renunta la preferintele lor culinare si nu urmeaza regimuri alimentare restrictive, insa la masa nu depasesc „portia obisnuita".

Astfel, in timp ce un european are nevoie de 3.500 de calorii pe zi pentru a face fata activitatii zilnice, un japonez nu depaseste 2.500 de calorii. La micul dejun se serveste o supa specifica - Miso (preparata din tofu, alge uscate si putina ceapa verde sau praz).

Dieta japoneza include mari cantitati de orez care se prepara fara ulei sau unt. Ciocolata, cartofii si prajiturile sunt inlocuite cu fructe, legume si supe. Dieta include in special alimente putin sarate, savoarea preparatelor fiind obtinuta din combinatia condimentelor. Legumele de baza sunt laptucile, ceapa, rosiile, ardeii iuti, salata, morcovii, spanacul, mugurii de bambus si sfecla, fierte in sos sau putin prajite.

Pestele este o alta preferinta culinara pentru japonezi, cu cat este mai gras cu atat este mai gustos. Somonul, tonul, chiar si macroul, sardina sau heringul fac parte din meniul cotidian. Acizii grasi Omega 3 din compozitia pestelui le mentine acestora inima sanatoasa si le asigura o stare de spirit foarte buna.

Desertul tipic japonez consta in salata de fructe asortate, frumos asezate pe platou. La fiecare masa se serveste un pahar mare de ceai verde, care este savurat pe indelete.  Dieta japoneza are totusi un minus pe care-l recunosc insisi niponii: este saraca in lactate, fapt care are repercusiuni asupra rezistentei osoase. Statisticile arata ca numarul fracturilor in Japonia este mai mare raportat la media europeana sau americana. In schimb, rata obezitatii la japonezi este de numai 3%, bolile cardiovasculare sunt putine, iar media de varsta este de 80 de ani.
Yandex