La fel ca trufele, ciupercile sunt variantele comestibile de fungi - ciupercile apar deasupra solului, iar trufele în pământ. Bineînţeles, nu toate ciupercile sunt comestibile, unele dintre ele fiind foarte otrăvitoare, altele nedigerabile.
Ciupercile, bogate in proteine, in vitaminele B12 si E
Relaţia noastră cu ciupercile este îndelungată şi fascinantă. Egiptenii credeau că sunt un dar oferit de zeul Osiris, iar cei din Roma antică considerau că provin din fulgerul aruncat de Jupiter în timpul furtunilor - ceea ce explica oarecum apariţia neaşteptată, ca prin magie.

Atestări ale ciupercilor există încă din vremea dinastiei chineze Chow, care dezvăluie că ciupercile se foloseau deja de acum trei mii de ani, atât ca hrană, cât şi ca medicament. Cercetătorii cred că folosirea ciupercilor datează de cel puţin 3000-4000 de ani.

În unele părţi ale Americii de Sud se întrebuinţează de mult ciuperci magice în ceremonii religioase, datorită efectului lor halucinogen recunoscut. Oricare ar fi istoria lor, este sigur că trebuie să consumăm mult mai multe ciuperci decât de obicei. Ele sunt o sursă bună de proteine de calitate, uşor digerabile, prezente într-o concentraţie mai mare decât la alte legume. Dacă nu sunt prăjite în unt, ciupercile au foarte puţine calorii, (55 kcal / 100 g). Ciupercile mai conţin şi vitamine B, mult fosfor şi o cantitate mare de potasiu.

Ceea ce uimeşte este însă conţinutul de vitamina B12. Multe cărţi de specialitate spun că ciupercile nu conţin această vitamină importantă, însă cea mai recentă cercetare dezvăluie că ciupercile proaspete au 0,32-0,65 mg per gram de vitamina B12. Acelaşi lucru este valabil şi pentru vitamina E, listată cu zero în multe cărţi despre ciuperci.

Din nou, cercetările moderne dezvăluie că majoritatea ciupercilor sunt o sursă bogată în această substanţă nutritivă esenţială, 100 g oferind peste necesarul minim zilnic recomandat. Conţinutul de zinc din ciuperci poate fi de ajutor în tratarea depresiei şi anxietăţii.

Deficienţa zincului poate reprezenta un factor major al apariţiei depresiei, antidepresivele urmărind tocmai să intervină în reglarea cantităţii de zinc şi remedierea problemei.

Ciupercile uscate au în general o aromă mult mai puternică decât cele proaspete. Deşi sunt destul de scumpe, soiurile italieneşti, japoneze / chinezeşti şi franţuzeşti sunt astăzi mult mai disponibile. Porcini, de exemplu, sunt ciuperci rotunde cu o aromă asemănătoare cu cea a cărnii. Majoritatea speciilor uscate trebuie înmuiate înainte de a fi preparate, deci clătiţi-le bine sub apa de la robinet apoi introduceţi-le în apă fiartă şi lăsaţi-le acoperite cel puţin jumătate de oră. Nu aruncaţi apa în cane aţi înmuiat ciupercile - apa este un ingredient aromat pentru supe şi fripturi.

Cercetătorii în alimentaţia modernă sunt interesaţi îndeosebi de ciupercile orientale, deoarece soiurile shiitake, reishi şi maitake sunt întrebuinţate de mult în medicina tradiţională din China şi Japonia. Shiitake sunt un remediu tradiţional chinezesc pentru tratarea slăbiciunii funcţiei imunitare.

Despre ciupercile reishi se crede că promovează longevitatea şi ajută la tratarea bolilor ficatului, hipertensiunii arteriale şi astmului. Ciupercile maitake se mai întrebuinţează în tratarea cancerului şi hipertensiunii arteriale şi pentru întărirea sistemului imunitar.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 5kcal;
  • Sunt bogate în proteine, în vitaminele B12 şi E;
  • Sunt bune pentru vegetarieni şi vegani, în curele de slăbire, în tratarea depresiei şi anxietăţii;
  • Trebuie consumate proaspete (crude, în salate, uşor înăbuşite sau adăugate în supe, fripturi şi în caserole) sau uscate (spălate bine, înmuiate şi folosite ca cele proaspete);
  • Dacă mergeţi la cules de ciuperci, trebuie să aveţi la îndemână o carte de specialitate şi să consultaţi un expert înainte să le consumaţi;

Două sau trei ciuperci mici şi rotunde sau o ciupercă de câmp mare oferă tot necesarul de vitamina B12 pentru întreaga zi, care este vital pentru vegetarieni şi, cu atât mai mult, pentru vegani, deoarece vitamina B12 se găseşte mai rar.
Yandex