Valoarea nutritivă a secarei este asemănătoare cu cea a grâului, cu două excepţii importante.
Secara, bogată în fibre, vitamina B și zinc
Conţine mult mai multe fibre şi mult mai puţin gluten, astfel că pâinea de secară nu creşte foarte mult şi tinde să fie mult mai grea decât pâinea de grâu, însă pentru cei care nu au boala celiacă, ci doar reacţii adverse la gluten, secara este de obicei tolerată.

De obicei, secara creşte în condiţii de climă rece, astfel că pâinea de secară este obişnuită în Scandinavia, Rusia şi nordul Germaniei.

Cele mai multe sortimente de pâine de secară sunt un amestec de făină de ovăz şi grâu, însă pâinea de ovăz cu seminţe şi pâinea neagră trebuie făcută exclusiv din ovăz.

Dacă aveţi probleme cu glutenul, verificaţi etichetele cu atenţie. E ceva obişnuit ca pâinea de ovăz să fie colorată cu caramel pentru a obţine o culoare mai închisă, aşa că nu vă puteţi orienta doar după culoare.

Știați că
  • Energie / 100g - 379 kcal;
  • Este bogată în fibre, vitamina B şi zinc;
  • Se consumă cel mai bine ca pâine sau ca pesmet;
  • Nu se recomandă celor care suferă de boala celiacă;

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment