Kiwi este ceva mai mult decât un aliment ornamental de reţetă nouvelle cuisine. Acest fruct micuţ cu aspect modest este o comoară de substanţe nutritive. Este originar din China, însă cultivatorii din Noua Zeelandă sunt cei care l-au făcut faimos, iar numele său este cunoscut în toată lumea după emblema naţională a acestui stat, pasărea kiwi.
Kiwi, bogat in vitamina C, fibre si potasiu
Kiwi conţine aproape de două ori mai multă vitamina C decât o portocală şi mai multe fibre decât un măr. Un singur fruct vă oferă necesarul dublu zilnic de vitamina C. Spre deosebire de alte fructe, vitamina C din kiwi este foarte stabilă şi, cu toate că după recoltare se pierde o mică parte, 90% din aceasta rămâne în fruct chiar şi după şase luni de depozitare.

De asemenea, kiwi conţine mult potasiu, substanţă insuficientă în alimentaţia Europei de Vest, bogată în sodiu din cauza alimentelor procesate. Deficienţa acestui mineral vital pentru fiecare celulă din organism poate conduce la hipertensiune arterială, depresie, oboseală şi digestie lentă. Un fruct kiwi obişnuit conţine cca 250 mg de potasiu, însă doar cca. 4 mg de sodiu.

Când cumpăraţi kiwi, alegeţi fructele suficient de coapte încât să se înmoaie la apăsarea uşoară. Se pot depozita în frigider şi se decojesc doar înainte să fie consumate.

Conţinutul de fibre din kiwi şi tipul lor particular de mucilagiu le fac un laxativ fin, dar extrem de eficient. Sunt, aşadar, fructele ideale pentru persoanele în vârstă cu deficienţe frecvente de vitamina C şi care suferă de constipaţie cronică.

Kiwi mai conţine şi o enzimă denumită actinidină, un ajutor eficient la digestie, a cărei acţiune este asemănătoare cu cea a papainei din papaia.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 29kcal;
  • Este bogat în vitaminele C, fibre şi potasiu;
  • Sunt bune pentru sistemul imunitar, în caz de afecţiuni cutanate şi digestive;
  • Se recomandă să se consume proaspete - decojiţi vârful fructului ca pe un ou fiert şi mâncaţi-l cu o linguriţă;
Yandex