Dacă vreți să petreceți Sărbătorile Pascale în familie și nu prin spitale, trebuie să respectați câteva reguli simple, indiferent dacă ați ținut sau nu post.
Câteva reguli simple care ne feresc de indigestie la masa de Paște
Fără supraalimentare
Nu dați startul la supraalimentare imediat după Slujba de Înviere, ci așteptați până dimineață sau, mai bine, chiar până la prânz.

Nu toate deodată
Alimentele trebuie introduse treptat, după regula "nu toate deodată". Puteți începe cu o salată de crudități, continuați cu friptură de miel asociată unei garnituri de legume făcute la grătar și încheiați cu o felie de ananas crud, nu din conservă, pentru a vă facilita digestia. Cei care au ținut post trebuie să reia cu prudență alimentația normală, începând cu brânzeturi, legume, fructe și carne de pasăre, urmate de cantități mici de ciorbă și drob.

Un singur aliment concentrat
Fiecare masă trebuie să conțină un singur aliment "concentrat". Se numește "concentrat" orice aliment cu excepția fructelor și legumelor, așa că friptura, drobul, sărmalele se vor consuma separat, nefiind recomandate nici măcar amestecurile de friptură cu ouă, al cărnii de miel cu cartofii și nici consumul de dulciuri sau fructe imediat după masă.

Pauză
Luați o pauză de cel puțin jumătate de oră între felurile de mâncare, pentru a evita senzația de suprasaturație sau sindromurile dispeptice.

Prudență cu alcool
Indiferent de starea de sănătate, alcoolul trebuie băut cu prudență. În asociere cu mâncarea grasă, alcoolul poate duce la pancreatite, ulcere, hemoragii digestive, colici biliare.

Precauții speciale
Precauții speciale trebuie avute în vedere de cei cu afecțiuni digestive, metabolice (diabet, gută) sau cardiace, care trebuie să respecte regimul igieno-dietetic (fără dulciuri, sare etc.) și medicamentos.

Fără a întrerupe medicația
Nu întrerupeți medicația pentru a mânca sau bea în exces.

Ce simptome care vă trimit la medic
- greață
- vărsături
- dureri abdominale
- tulburări de tranzit
- febră
- frisoane
- dureri cardiace
- dureri intercostale
- palpitații
- cefalee
- amețeli

Excesul de alimente poate crea probleme celor care țin la siluetă. Încercați să înlocuiți carnea, dulciurile și grăsimile cu salate și fructe și faceți plimbări în aer liber.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment