Un consum de vitamina D în primele săptămâni de viață ajută organismul să asimileze calciul. În lipsa acestei vitamine, pot apărea fracturi. Specialiștii susțin că circa jumătate din populația globului suferă de un deficit de vitamina D din cauza alimentației sărace în pește, gălbenuș de ou sau ficat, dar și pentru că se expune prea puțin la soare. În lipsa vitaminei D, organismul nu poate absorbi calciul, mineral esențial pentru sănătatea oaselor, favorizând apariția osteoporozei și a fracturilor. Peste 85% dintre cei care suferă de osteoporoză au deficit de vitamina D.
Vitamina D, esențială pentru sănătatea oaselor
Acumularea calciului în oase
Vitamina D ajută organismul să absoarbă calciul și să-l depoziteze la nivelul scheletului. Vitamina D asigură creșterea și menținerea integrității oaselor. Aceasta se realizează, în principal, prin favorizarea absorbției de calciu și a acumulării acestuia în mineralul osos.

În lipsa vitaminei D, copiii suferă de rahitism, iar adulții, de o boală osoasă înrudită, care este osteomalacia, ambele fiind în ultimă instanță caracterizate prin mineralizarea deficitară a țesutului osos.

Vitamina D este esențială pentru sănătatea mușchilor
Vitamina D controlează concentrația de calciu din sânge, depunerea sau pierderea lui din oase. Vitamina D este esențială și pentru sănătatea mușchilor, a glandelor endocrine și a sistemului nervos. În plus, aceasta combate inflamațiile. Circa jumătate din populația globului suferă de un deficit de vitamina D, din cauza alimentației, dar și pentru că nu se expune suficient de mult timp la soare.

Alimente bogate în vitamina D - uleiul de pește, gălbenușul de ou, ficatul
Alimentele bogate în vitamina D, precum peștele gras, uleiul de pește, gălbenușul de ou sau ficatul, nu fac parte din regimul alimentar al majorității oamenilor, pentru că unii nu și le pot permite, iar alții le evită, de exemplu odată cu eliminarea grăsimilor din dietele restrictive utilizate de obezi sau cei care suferă de hipercolesterolemie. Dacă nu puteți sta la soare, luați suplimente cu vitamina D.

Lipsa vitaminei D favorizează fracturile
Carențele de vitamina D determină pierderea de calciu din oase, favorizând apariția osteoporozei și a fracturilor. O femeie din trei și un bărbat din cinci cu vârsta de peste 50 ani suferă de osteoporoză. În UE, la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură din cauza bolii. Fracturile de șold sunt printre cele mai severe complicații care apar din cauza osteoporozei.

În situația dată, riscul de deces este de 20%, adică 1 la fiecare 5 cazuri. Mulți pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru tratamentul fracturii de șold și dintre aceștia numai o treime își vor recăpăta funcția normală.

Administrarea vitaminei D previne rahitismul
La copii, vitamina D trebuie dată din prima săptămână de viață. Până la vârsta de 1 an și jumătate - 2 ani, vitamina D trebuie dată continuu, iar după aceea, de la 1 septembrie și până pe 30 aprilie, până la vârsta de 15 - 16 ani. Doza zilnică este de 500 - 1200 de unități pe zi. Bruneții sau cei care stau mai puțin la soare trebuie să ajungă la limita superioară a dozei.

Dozele nu trebuie depășite, deoarece pot apărea probleme la rinichi sau intoxicații. De la vârsta de șapte luni, copiii pot consuma gălbenuș de ou de 2 - 3 ori pe săptămână, iar de la nouă luni, pot mânca pește.
Yandex