Alimentația bogată în cereale integrale ajută la menținerea unei greutăți optime și înlătură riscul apariției anumitor boli. Studiile arată că persoanele care consumă zilnic alimente care conțin cereale integrale, dar au și un stil de viață sănătos, nu vor acumula kilograme în plus.
Incidența obezității în rândul celor care consumă trei sau mai multe porții de cereale integrale pe zi este mai scăzută. Datorita conținutului de fibre, cerealele integrale ajută la prevenirea obezității, întrucât înlocuiesc alimente cu densitate calorică mare și scad aportul energetic, producând astfel o scădere în greutate.
Datorita capacității crescute de absorbție a apei, prin creșterea volumului alimentelor ingerate, se produce o senzație de sațietate precoce. Femeile care consumă mai multe cereale integrale au o greutate corporală mai apropiată de cea optimă.
Cerealele, la fel ca fructele și legumele, au un conținut important de substanțe nutritive esențiale (fibre, vitamine și minerale), care oferă numeroase beneficii pentru sănătate. În plus, carbohidrații complecși din cerealele integrale asigură eliberarea lentă de energie în organism.
Există numeroși factori care pot explica influența cerealelor integrale asupra menținerii greutății corporale, contribuind la senzația de sațietate: volumul mare și densitatea energetică redusă a alimentelor care conțin cereale integrale, conținutul scăzut de grăsimi, bogăția fibrelor.
Cerealele integrale au însă mult mai multe beneficii pentru sănătate. Consumul a cel puțin trei porții de cereale integrale pe zi contribuie la reducerea riscului de diabet zaharat, obezitate, boli coronariene și anumite tipuri de cancer, asigurând și un mai bun control al greutății corporale.