Cafeina este un stimulent cerebral ce poate ajuta la tratarea intoxicaţiei narcotice.
Cafeaua, bogată în cafeină și niacină
De asemenea, poate fi de folos anumitor astmatici, deoarece se aseamănă destul de mult cu teofilina, un medicament eficace împotriva astmului. Totodată creşte eficacitatea anumitor calmante, fiind inclusă uneori în formulări patentate.

De asemenea, este folosită prin mijloace medicinale pentru a limita fluxul de sânge către creier ca metodă de îngrijire medicală împotriva migrenelor. În medicina ayurvedică, bobul de cafea are o istorie lungă în tratarea diareii şi a durerilor de cap.

Dar, în timp ce analizăm efectele pozitive ale cafeinei, este important să punem în balanţă legătura risc / beneficiu, întrucât consumul de cafea este asociat cu numeroase probleme grave de sănătate.

Mai mult de cinci sau şase ceşti pe zi pot duce la cafeinism sau dependenţa de cafea. Cafeaua afectează presiunea sangvină, iar evitarea consumului pentru câteva săptămâni poate reduce atât presiunea sistolică, cât şi cea diastolică.

Se ştie că sindromul premenstrual şi nodulele mamare periodice se ameliorează prin evitarea cafelei, iar consumul unor cantităţi mari pot creşte şansele unei femei de a suferi de osteoporoză.

În ciuda aşteptărilor, fumătorii elimină cafeina din corp de două ori mai repede decât nefumătorii. Pentru a-şi menţine starea de conştienţă la cote înalte, aceştia trebuie să bea de două ori mai multă cafea.

Ştiaţi că...
  • Cafeaua neagră - Energie / porţie standard - 4kcal;
  • Este bogată în cafeina şi niacină;
  • Este bună pentru stimulare în momentele de oboseală;
  • Este folositoare în cazurile retenţiilor adipoase, astmului, durerilor de cap şi diareii;
  • De preferat a se consuma filtrată şi în cantităţi foarte mici;
  • Cafeina poate interveni în procesul de absorbţie a mineralelor şi poate creşte cantitatea de insulină produsă de pancreas, conducând la hipoglicemie; de asemenea, poate afecta grav sistemul digestiv;
  • Poate accentua sindromul premenstrual, presiunea arterială crescută, osteoporoza, riscul unui avort şi problemele la naştere;

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment