Măslinul este un arbore uimitor, care poate să facă fructe timp de mai bine de o mie de ani.

Este cultivat din vremuri preistorice în unele zone mediteraneene, fiind în strânsă legătură cu aspectele nutriţionale, medicale, religioase şi culturale ale fiecărei civilizaţii. Sub aspect medicinal, frunzele de măslin sunt extrem de importante. Pe lângă faptul că sunt cultivaţi pentru fructe, măslinii sunt şi sursa unuia dintre cele mai importante şi mai hrănitoare uleiuri vegetale - uleiul de măsline.
Măslinele, bogate în antioxidanți
Măslinele culese direct din copac nu sunt comestibile, sunt tari şi foarte amare. Din acest motiv, ele au fost murate în apă foarte sărată. În consecinţă, majoritatea măslinelor de masă au un conţinut ridicat de sodiu, până la 2,250 mg / 100 g.

Metodele greceşti de procesare a măslinelor diferă - întrebuinţează un tratament intermediar cu leşie, o soluţie puternic alcalină, sau se bazează doar pe saramură. Indiferent ce măsline alegeţi, spălaţi-le sub jetul de la robinet cel puţin 15 minute, pentru a elimina cât mai multă sare, apoi introduceţi-le în ulei de măsline înainte să le consumaţi.

Măslinele oferă o cantitate rezonabilă de vitamina E, puţine fibre şi ceva ulei mononesaturat, însă în rest sunt prea puţin importante în nutriţie.

Compuşii antioxidanţi din uleiul de măsline sunt cei care dau acestui aliment proprietăţile sale deosebit de benefice organismului. Oleaesterolul este cea mai importantă substanţă a sa.

Ştiaţi că...
  • Energie / porţie standard - 3kcal;
  • Sunt bogate în antioxidanţi;
  • Sunt bune pentru piele, circulaţie şi pentru inimă;
  • Trebuie consumate spălate, pentru a elimina conţinutul de sare;
  • Evitaţi consumul de măsline dacă suferiţi de hipertensiune arterială;

Frunzele de măslin conţin oleuropeină, o substanţă antibacteriană şi antivirală puternică. Această substanţă chimică este prezentă şi în lemnul şi fructele măslinului. Ceaiul puternic şi amar preparat din frunze de măslin poate reduce tensiunea arterială şi creşte imunitatea naturală, fiind întrebuinţat în tratarea sindromului oboselii cronice.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment