În ciuda popularităţii scăzute din ultimii ani a industriei cărnii, produsele din came şi carnea rămân o sursă valoroasă de proteine şi au un rol important în prevenirea anemiei, datorită conţinutului lor de fier şi zinc.
Prin urmare, recomandările oficiale din ultimii ani continuă să includă carnea în regimurile alimentare hrănitoare şi sănătoase, cu menţiunea că trebuie să înlocuiţi carnea grasă cu carnea slabă, să consumaţi puiul fără piele şi să nu uitaţi de varietatea de carne de peşte şi crustacee, foarte hrănitoare.
În ţările industrializate, carnea şi produsele din carne sunt recunoscute drept surse majore de grăsimi saturate - raţiile mari sunt strâns asociate cu apariţia cancerului, bolilor cardiovasculare şi obezităţii. În pofida acestor temeri, a afecţiunilor E. coli şi a epidemiei BSE (boala vacii nebune) despre care s-a tot vorbit în ultimii ani, carnea roşie (de vită, miel sau porc) continuă să fie ingredientul de bază al majorităţii regimurilor alimentare din ţările dezvoltate.
Ca regulă generală, consumul de came creşte odată cu dezvoltarea economică; de exemplu, între 1980 şi 1987 raţia zilnică de carne a crescut enorm în Japonia, de la 18 g / persoană la 71 g.
Carnea este o sursă excelentă de proteine, o sursă bogată de vitaminele B6, B12, şi de fier uşor de absorbit, zinc, seleniu şi acizi graşi. Organele (rinichii şi ficatul) reprezintă o sursă extrem de bogată de fier şi vitamina A; meniul nostru zilnic trebuie deci să conţină raţii mici de organe.
Femeile însărcinate trebuie să evite consumul de ficat, deoarece acest organ conţine foarte multă vitamina A.
Carnea de peşte a stârnit o serie de temeri, cauzate de poluarea râurilor şi mărilor, dar şi de contaminarea cu metale grele a unor peşti - cum ar fi tonul - în anumite părţi ale lumii. Consumul de peşte şi crustacee variază mult în lume, în funcţie de tradiţia locală, de disponibilitatea achiziţionării de peşte proaspăt şi de cât de igienic a fost preparat.
Peştele este un aliment excelent, conţine o cantitate mai mică de vitaminele B, fier şi zinc decât carnea de vită sau de pui, însă peştele gras este o sursă bogată de retinol (vitamina A), vitamina D, acizi graşi omega-3 (despre care se crede că protejează împotriva bolii arterelor coronare) şi calciu (dacă sunt consumate şi oasele). Crustaceele sunt apreciate pentru conţinutul bogat de seleniu şi fier.