Zahărul se găsește în alimentație sub mai multe forme. Există astfel 4 clase de zaharuri simple care sunt considerate de nutriționiști ca fiind dăunătoare pentru sănătate atunci când sunt consumate în cantități mari, pentru o perioadă îndelungată: glucoză, fructoză, maltoză și mierea.
Zahărul, dăunător pentru sănătate consumat în exces
Deși mierea este un îndulcitor natural, aceasta este considerată tot un zahăr rafinat, deoarece 90 la sută din compușii săi sunt zaharuri: fructoză și glucoză.

Consumată în cantități mari, are aceleași efecte dăunătoare ca și zahărul. Fructoza din fructe nu are nevoie de digerare și se absoarbe imediat în circuitul sanguin, iar glucoza se găsește în cereale și în paste, dar și în struguri și curmale, care conțin glucoză pură.

Cantitatea de zahăr din dieta zilnică nu trebuie să depășească 10 la sută din necesarul caloric. Acest lucru presupune consumul a 60 de grame de zahăr pe zi în cazul bărbaților și 50 de grame în cazul femeilor. Nutriționiștii sfătuiesc ca, în momentul în care ne stabilim un plan alimentar, să consultam în primul rând etichetele produselor pe care dorim să le consumăm.

Atunci când socotim cât zahăr consumăm pe zi trebuie să luăm în calcul nu numai zahărul conținut de dulciuri, ci și pe cel conținut de pâine, de alimentele din conserve, de supele instant și de băuturile răcoritoare. De asemenea, atunci când citiți o etichetă, trebuie să știți că o linguriță de zahăr înseamnă aproximativ patru grame. De evitat sunt fructele confiate, deoarece conțin foarte mult zahăr.

Papilele gustative pot fi educate la orice vârstă. Cu puțină voință și dorință de a fi sănătos, se pot înlocui dulciurile preparate cu mult zahăr cu dulciurile naturale: fructele. Acestea conțin și ele diverse procente de zaharuri, însă naturale. Alături de zaharurile naturale, fructele mai conțin și fibre, enzime, substanțe fitochimice, antioxidanți, vitamine și minerale, necesare sănătății organismului.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment