Chiar în cazul în care organismul nostru are nevoie de o cantitate oarecare de natriu, o alimentaţie bogată în această substanţă duce la creşterea tensiunii arteriale. Conform specialiştilor, pentru a menţine sănătatea, avem voie să consumăm până la 2300 mg de sare pe zi, ceea ce reprezintă aproximativ o linguriţă.
Sarea în exces dăunează sănătății
Sarea reglează presiunea sanguină, transmite impulsurile nervoase şi ajută la contractarea muşchilor. Cantităţile mari de sare însă, duc la afectarea sănătăţii. De cele mai multe ori, ea este prezentă în produsele alimentare bogate în calorii.

Conform unui studiu, persoanele cu tensiune arterială crescută (faza începătoare), care au redus aportul sării cu circa 30 la sută au micşorat riscul de a suferi de afecţiuni cardiovasculare cu 25 la sută. Prin reducerea la jumătate a cantităţii de sare din produse, se pot preveni anual 150000 de decese în urma accidentelor cardiovasculare.

Care sunt alimentele cu conţinut mare de sare?
Printre acestea se numără: carnea procesată, peştele la conservă, seminţe sau nuci sărate, pizza, pastele, produsele fast-food, supele la plic, murăturile, maioneza etc.

Pentru a micşora aportul de sare e necesar să îmbogăţim raţia alimentară cu cât mai multe fructe şi legume, deoarece sunt bogate în potasiu, o substanţă care se opune efectului negativ produs de sare asupra tensiunii arteriale.

În practica culinară, în locul sării putem pune piper, ierburi aromatice, usturoi, oţet de cidru, ceapă, scorţişoară sau rozmarin. Se recomandă ca sarea să fie adăugată în mâncare la sfârşitul preparării acesteia.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment