Dintre multiplele diete existente, limitarea consumului de grăsimi saturate și trans este pasul cel mai important pentru reducerea colesterolului sangvin și scăderea riscului de boală coronariană. Nivelul ridicat de colesterol din sânge poate duce la formarea plăcilor de aterom în artere (arterioscleroză), cu creșterea riscului de infarct sau accident cerebral.
Pentru o inimă sănătoasă, limitați grăsimile nesănătoase
Una din metodele eficiente de reducere a acestor grăsimi nocive este de a limita consumul de alimentele grase solide - margarina, untul, untura - pe care le consumăm ca atare sau pe care le folosim la gătit.

Le putem înlocui, când este posibil, cu produse alimentare sărace în grăsimi. Atenție însă la prăjituri și chipsuri. Cu toate că pot fi etichetate drept dietetice, ele sunt uneori preparate cu uleiuri ce conțin acizi grași trans.

Nu toate grăsimile sunt dăunătoare. Sunt grăsimi care aduc beneficii organismului și trebuie incluse în dietă. Este vorba de grăsimi mono-nesaturate, precum cele conținute de uleiul de măsline sau uleiul de rapiță și de grăsimile polinesaturate ce se găsesc în nuci, alune sau semințe. În această categorie intră și acizii grași omega-3, recunoscuți pentru rolul lor protectiv cardiovascular.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment