Proprietățile benefice ale cafelei au fost descoperite în regiunea Kaffa, sud-vestul Etiopiei. De la numele acestei regiuni, Kaffa, vine și denumirea “cafea”. Încă din vremuri străvechi s-a descoperit că această băutură înlătură oboseala, stimulează activitatea sistemului nervos, dar și arderea grăsimilor.
Beneficiile pe care le oferă cafeaua
O ceașcă de cafea ne îmbunătățește starea de spirit, ne ajută să ne trezim mai repede și să începem ziua cu bună dispoziție. Aceasta se datorează cafeinei, o substanță ce există în boabele de cafea. O ceașcă de cafea obișnuită conține 60 - 180 mg cafeină, iar cea de cafea solubilă - 30 - 120 mg. Până și cafeaua decafeinizată prezintă urme de cafeină, circa 3 miligrame.

Studiile arată că persoanele care consumă zilnic 2 - 3 cești de cafea prezintă un risc mai mic de a suferi de boala Alzheimer. Cafeina din boabele de cafea ajută la protejarea neuronilor și previne degradarea funcțiilor mentale, apărută cu înaintarea în vârstă. Substanța dată stimulează activitatea cerebrală și viteza de transmitere a informațiilor la nivelul creierului, protejând celulele nervoase.

În plus, cafeina stimulează circulația sangvină spre creier, mărește performanțele intelectuale și îmbunătățește memoria, previne declinul funcțiilor mentale cu care se asociază boala Alzheimer. Pentru aceasta e nevoie de 250 - 300 mg cafeină, adică 2 - 3 cești de cafea. S-a constatat că viteza de transmitere a informațiilor la nivel cerebral se poate mări cu ajutorul cafeinei. Unii preferă cafeaua cu lapte. Specialiștii atrag atenția că laptele anulează efectul cafeinei, încât cafeaua cu lapte ași pierde efectul stimulant.

Cafeaua conține puține proteine și zaharuri, mai multe zaharuri polimerizate, sub formă de celuloză, care nu îngrașă. Cafeaua stimulează arderile și accelerează producția de energie. Se spune că 1 - 2 cești de cafea pe zi ajută la menținerea greutății în limite normale prin arderea caloriilor ce provin din grăsimi. Stimularea arderii grăsimilor se atribuie conținutului de vitamina B3. O ceașcă de cafea neagră oferă organismului un miligram de această vitamină. Pentru a o obține, trebuie să bem cafeaua fără lapte, zahăr sau frișcă. Dacă se îndulcește, dispare efectul de ardere a grăsimilor, deoarece apar caloriile din zahăr.

În dependență de starea de sănătate, putem consuma 3 - 4 cești cu cafea în fiecare zi. Uneori, cafeaua poate stimula imunitatea. Printre proprietățile cafelei se numără și cea de ușor laxativ, fiind indicată în constipația ușoară. Cafeaua poate duce la insomnie, îndeosebi dacă este consumată înainte de culcare. Consumul de cafea poate crea dependență, de care totuși se poate scăpa repede. Nu se recomandă consumul cafelei la vârste fragede, în cantități mici în adolescență și de către bătrâni. Cafeaua este contraindicată femeilor însărcinate.

Persoanele care au afecțiuni ale tubului digestiv nu pot tolera cafeaua pregătită la ibric. Zațul conține celuloză și poate fi iritant pentru tubul digestiv. În astfel de cazuri se preferă cafeaua espresso, fără zaț și cu mai puțină cafeină.

Datorită cafeinei și fibrelor, cafeaua poate ajuta la prevenirea cancerului. S-a demonstrat că persoanele care consumă 2 - 3 cești de cafea în fiecare zi au un risc mai mic de a suferi de cancer hepatic.

Unele persoane susțin că nesul (cafeaua solubilă) este mai tare decât cafeaua măcinată. Depinde de cantitatea de cafea folosită. O linguriță de cafea măcinată conține de 2 ori mai multă cafeină decât o linguriță de cafea solubilă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment