Acest grup mare de legume din familia cruciferelor, genul Brassica, se cultivă adesea, însă contribuţia sa la nutriţie este din păcate de multe ori ignorată.
Cruciferele, apreciate pentru conținutul de vitamina C și betacaroten
Unul dintre motive este că legumele sunt preparate de multe ori greşit, astfel că sunt neapetisante şi îşi pierd atât aroma, cât şi valoroasele substanţe nutritive.

Efectele protectoare posibile ale familiei cruciferelor au fost îndelung cercetate, iar astăzi există dovezi certe despre puterea lor în prevenirea cancerelor de colon, de stomac şi a celor bucale. S-a dovedit că indolii anticarcinogenici - compuşi formaţi din glucosinolaţii din legumele crucifere - au un rol de protecţie împotriva cancerului la sân, datorită efectului lor asupra metabolismului de estrogen.

Raportul "Alimentele, nutriţia şi prevenirea cancerului: o perspectivă globală", publicat în 1998 de Fundaţia Mondială de Cercetare a Cancerului, oferă o evaluare a multora dintre aceste studii.

Cruciferele sunt în general o sursă bună de vitamina A, betacaroten, acid folic, vitamina C, potasiu şi fibre, iar multe sunt întrebuinţate pentru proprietăţile lor medicale. Acest lucru reprezintă un motiv în plus să le includem în meniul zilnic.

Multe sunt delicioase şi crude; iar altele se coc uşor în suc propriu. În fripturi sau supe, cruciferele sunt o modalitate economică de a spori conţinutul nutriţional al hranei, protejându-vă în acelaşi timp de boli.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment